Do krova nad glavom za 1.100 evra po kvadratu

Zainteresovani građani od danas do 13. avgusta mogu dostavljati dokumentaciju bankama kako bi imali mogućnost da kupe stan pod povoljnijim uslovima od tržišnih kroz projekat "Hiljadu plus".

- Osnovni uslov je da je podnosilac prijave crnogorski državljanin, da on ili član njegove porodice nema u vlasništvu stambeni objekat uknjižen u poslednje tri godine. Osim toga, mora biti kreditno sposoban - objasnili su iz Ministarstva turizma i održivog razvoja dodajući da visina mesečne rate ne može biti viša od polovine zarade tog ili članova domaćinstva ukoliko stan kupuje više osoba.

Žarko B. već je pripremio dokumentaciju i danas će ići u Erste banku.

- Podstanar sam i plaćam gazdi mesečnu kiriju 150 evra. Sada ću deo svoje plate izdvajati za stambeni kredit. Koliko sam informisan, na zaduženje od 40.000 evra uz propisanu kamatu od skoro tri odsto rata će mi biti 211 evra. I to je dobro, izdvajaću 60 evra više nego sada za stanarinu, a biću svoj u svome. Uslove ispunjavam, radim u državnom organu, plata mi je preko 600 evra - ispričao nam je ovaj Podgoričanin.

U Ministarstvu očekuju da će kroz Projekat "Hiljadu plus" 400 do 500 porodica rešiti najvažnije, stambeno pitanje ili, kako su proračunali, 1.200 građana.

- Prema pravilima konkursa, mogućnost prijave imaju zaposleni u javnom sektoru, supružnici koji nemaju više od 35 godina. Za te dve kategorije opredeljeno je 40, odnosno 30 odsto stanova, dok za preostalih 30 procenata prijave mogu dostavljati i ostali zainteresovani građani naveli su u resornom ministarstvu.

U ponudi će se naći stanovi u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu, Herceg Novom i prvi put u Baru. Cena kvadrata neće biti veća od 1.100 evra.

- U ponudi je 389 jednosobnih stanova, 199 dvosobnih, 27 trosobnih, 29 garsonjera i jedan dupleks. Ukupno 512 stanova od čega su 133 potpuno završena - podatak je Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Valja pomenuti i to da je kamata na kredit 2,99 odsto, da nema učešća, da je ugovor sklopljen sa 11 građevinara, četiri preduzeća i 13 pojedinaca. Osim toga, potpisan je sporazum sa pet banaka tako da se prijave na javni poziv mogu dostavljati NLB Montenegro banci, u Sosijete ženeral, Crnogorskoj komercijalnoj, Lovćen i Erste banci. Kamata je fiksna, a period otplate do 20 godina, nema obaveznog učešća za kredit, dok je obrada kredita maksimalno 0,3 odsto, uslovi su koji stoje u ugovoru koji su sa Vladom potpisale banake.

PROCEDURA ZA KREDIT

Zahtevi bankama se podnose do 13. avgusta. Na sajtu Ministarstva biće objavljivan spisak predatih zahteva. Nakon zatvaranja javnog poziva Projektni biro pregledaće dokumentaciju i donositi konačne odluke ko je ispunio uslove za dobijanje vaučera za kupovinu stana. Nakon toga građani, vlasnici vaučera, sklapaju predugovor sa investitorom, potom i kupoprodajni sa investitorom i bankom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar