Daljinsko grejanje na biomasu uskoro u Srbiji

"Elektroprivreda Mađarske" planira da u Srbiji gradi kotlove na biomasu za daljinsko grejanje. Zbog toga u Novom Sadu otvara svoje predstavništvo, a sa planovima je upoznala i predstavnike srpske elektroprivrede.

Sa "Elektroprivredom Mađarske" već dugi niz godina sarađuje Klaster "Eko Panonija" iz Novog Sada. Kako kažu u tom Klasteru, saradnja je sada konkretizovana, a kancelarija će imati zadatak da prikupi podatke o projektima korišćenja biomase za grejanje, u Srbiji.

Predstavnici "Elektroprivred Srbije" i Klastera "Eko Panonija", zahvaljujući kolegama iz Mađarske, boravili su u toplani koja koristi piljevinu kao energent, u toj zemlji.

"Srbija ima veoma dobre uslove za izgradnju toplana na biomasu", kaže Jožef Kunoš iz "Elektroprivrede Mađarske". "Pokrenućemo jedno istraživanje u cilju izgradnje elektrane, koja će kao gorivo koristiti zeljaste biljke, pre svega kukuruz", rekao je on.

Kako kažu u "Elektroprivredi Srbije", uz pomoć mađarskih kolega, naša zemlja bi za godinu dana mogla da počne izgradnju kotla na biomasu za daljinsko grejanje, snage 20 megavata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar