Banke nude kredite s 0% kamate, ali BUDITE OPREZNI

Kamate na keš i refinansirajuće kredite pale su za trećinu u odnosu na pre dve godine, sa 20 na ispod šest procenata, u pojedinim bankama čak i na nulu.

U želji da opstanu među konkurencijom od 30 banaka, a u situaciji kada građani beže od novih zaduženja, klijentima sve češće nude mogućnosti koje su doskora bile nezamislive.

Prosečne kamate na keš i refinansirajuće kredite kreću se oko šest odsto godišnje. Pojedine, manje banke, ovakve pozajmice nude čak i po nultoj kamati uz mesečni trošak održavanja od svega 300 dinara. Sve više banaka nudi i stambene kredite s najnižim kamatama dosad. One tokom prvih pet godina iznose ispod tri odsto godišnje, a potom se penju na 3,3 odsto, što je upola niža kamata nego pre 2014.

- Bankari često metaforično kažu da su kamate sve bliže smaku sveta. Pre samo dve godine uzimali smo keš kredite po kamati od čak 21 odsto, a refinansirajuće po ceni i do 23 odsto. Danas su banke prinuđene da obaraju kamate na ovakve zajmove i ispod šest, sedam odsto. Razloga je nekoliko - od toga da žele sve veći broj klijenata u svojim ekspoziturama, preko cilja da imaju bolje bilanse, do toga da se širenjem poslovanja zapravo bolje pozicioniraju za uspešniju prodaju - kažu u jednoj banci.

Oni navode da ovakvim potezima najčešće pribegavaju manje banke koje drže ispod tri odsto domaćeg tržišta.

Bankari tvrde da prosečan korisnik refinansirajućeg kredita mesečno zarađuje oko 50.000 dinara kao i da banci već duguje 150 evra. On sada od banke u proseku traži novih 5.000 evra koje namerava da vraća do 2020.

Računica pokazuje da se za keš kredit od 200.000 dinara po prosečnoj kamati od oko sedam odsto banci na kraju vraća 232.000 dinara. U odnosu na 2014, to je upola jeftinije. Za kredit od 100.000 dinara na godinu dana po kamati od nula odsto, ukupan trošak (koji se odnosi na održavanje kredita) je 3.600 dinara. Uslov za ovakav zajam je da tekući račun prebacite u ovu banku, što košta oko hiljadu dinara, koliko iznose troškovi zatvaranja računa u prethodnoj banci.

Ekonomisti podsećaju da bankari imaju sve više razloga da obaraju kamate u dinarima. NBS je spustila referentnu kamatu sa 10,5 odsto u 2012. na 4,5 odsto.

- NBS jeste napravila prostor za jeftinije dinarske kredite, ali o ceni kredita odlučuju banke. Dugo smo imali visoku referentnu kamatu i skupe kredite u dinarima - ocenio je ekonomista Zoran Grubišić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar