Životno osiguranje najskuplje za građevince

Zidari, tesari i vozači "teretnjaka" nedovoljno su plaćeni na radnim mestima, ali njihov život osiguravajuće kuće visoko vrednuju. Radnici na građevini bi za životno osiguranje posle 20 godina morali da izdvoje i do 3.000 evra više nego programeri. Iako imaju i tri puta veću platu, IT stručnjaci mogu da se osiguraju još tri godine duže nego oni koji rade na skeli.

Na cenu životnog osiguranja, pored pola i starosti građana, presudno utiče zanimanje. Tako, osnovnu premiju osiguranja sebi ne mogu da priušte zaposleni na naftnim platformama, vozači teretnih vozila, građevinski radnici, policija i neki poslovi u okviru vojske.

- Za zanimanja koja nose posebni rizik vrši se korekcija premije - kaže Biljana Penić Barišić iz "Delta Đenerali osiguranja". - Ona može dovesti da se cena osiguranja poveća od jedan do 25 odsto.

Piloti mogu da očekuju maksimalno povećanje premije, ali slična računica, u nekim osiguravajućim kućama, važi i za one koji rade na mnogo manjim visinama, poput građevinske skele.

Tako, za period od dve decenije, građevinski radnik uplati oko 23.000 evra za životno osiguranje. Sa druge strane, službenik ili programer, za taj period izdvaja 20.000 evra. A osigurana suma obojici je ista. Ako im uporedimo plate, situacija je potpuno drugačija. Za period od 20 godina, na građevini se zaradi 67.200 evra, a za kompjuterom - dva i po puta više! U grupu onih koji dobijaju osnovnu premiju su i nastavnici, domaćice, frizeri, prodavci...

Pored zaposlenja, i način života može da poveća "ratu" za osiguranje.

- Bavljenje određenim hobijima u koje spadaju ekstremni sportovi kao što su karting, motociklizam, paraglajding i alpinizam svakako predstavlja povećan rizik za osiguravače - objašnjava Gordana Marinković iz kompanije "Dunav osiguranje Beograd". - To nije prepreka da se zaključi životno osiguranje, ali je premija svakako veća od uobičajene.

BEZ PREMIJE

Ronioci na velikim dubinama, padobranci i građani koji se bave paraglajdingom u nekim slučajevima neće ni dobiti premiju, ukoliko smrt usledi tokom ovih aktivnosti.

- Ako ativnost podrazumeva bavljenje ekstremnim sportovima, to će sigurno prouzrokovati povećanje premije osiguranja - kažu u Dunav osiguranju. - Postoji mogućnost i da se zaključi polisa osiguranja sa isključenjem obaveze osiguravača da isplati osiguranu sumu ukoliko smrt nastupi kao posledica bavljenja ovim sportom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar