Zakon zavodi red u promet nekretnina

Zakon o posredovanju u prometu nepokretnosti trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine, najavio je pomoćnik ministra trgovine i usluga Srbije Saša Gmijović.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na raspravi o Nacrtu tog zakona kazao da je Srbiji neophodan ovaj zakon, jer on obezbeđuje pravnu sigurnost za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu nepokretnosti.

"Ovo je oblast koja sada nije zakonski regulisana i u kojoj postoji visok stepen pravne nesigurnosti za građane i za lica koja se bave tim poslom", kazao je Gmijović.

Predstavnik srpskog ministarstva trgovine Željko Stojanović kazao je da zakon predviđa da se za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora zaključiti ugovor u pisanoj formi, a posrednik se obavezuje da obezbedi pravnu pomoć - advokata za potrebe nalogodavca u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti.

Stojanović je naglasio i da zakon uvodi obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu, kao i maksimiziranje provizije na šest odsto za posredovanje u prometu nepokretnosti, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nepokretnosti.

Za firme i preduzetnike, kako je dodao, uvodi se obaveza upisa u Registar, dok će agenti imati obavezu upisa u Imenik agenata i polaganja stručnog ispita.

"Registar posrednika i Imenik agenata biće stalno dostupan na sajtu Ministarstva trgovine, čime se obezbeđuje javnost podataka, a to je jedan od osnovnih uslova za veću sigurnost poslovanja u ovoj oblasti", kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, zakon obavezuje posrednike da resorno ministarstvo periodično izveštava o obavljenim transakcijama, što će doprineti jačanju finansijske discipline, a omogućiće i formiranje baze podataka za trajno formulisanje politike razvoja i unapređenje regulative u ovoj oblasti.

"Srbija u ovom trenutku nema tačnih i pravih podataka o tržištu nepokretnosti, a obavezom o periodičnom izveštavanju znaćemo koliko je ovo tržište veliko i kakva su kretanja na njemu", kazao je on.

Stojanović je naveo i podatak da se u Srbiji, prema podacima iz 2008. godine prometom nepokretnosti bavi oko 1.200 firmi u kojima je u proseku zaposleno od jedne do dve osobe.

On je naglasio da oblast posredovanja u prometu nepokretnosti nije regulisana na nivou Evropske unije, već svaka zemlja ima mogućnost da je sama uređuje.

Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti u Srbiji objavljen je na sajtu Ministarstva trgovine i usluga.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar