Zakon za sigurniju kupovinu nekretnina

Ministarstvo trgovine i usluga Srbije pripremilo je Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti kojim bi trebalo da se obezbedi pravna sigurnost svim građanima koji koriste usluge posrednika u prometu nepokretnosti.

Nacrt zakona je objavljen na sajtu ministarstva trgovine i usluga, na adresi www.mtu.gov.rs. Njime je predviđeno da se za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora zaključiti ugovor u pisanoj formi, a posrednik se obavezuje da obezbedi pravnu pomoć – advokata za potrebe nalogodavca u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nepokretnosti.

Uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu, uz maksimiziranje provizije za posredovanje u prometu nepokretnosti, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nepokretnosti.

Dozvoljena visina posredničke naknade za jednu nepokretnost je do šest odsto od ostvarene cene u posredovanom pravnom poslu, ali to ograničenje ne važi ako je ostvarena cena u posredovanom pravnom poslu manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar