Zakon o planiranju i izgradnji do kraja novembra

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je da će novi zakon o planiranju i izgradnji biti spreman za usvajanje do kraja novembra. Ona je na sastanku austrijskih privrednika, koji je sinoć organizovala Ambasada Austrije u Beogradu, rekla da bi zakon trebalo da omogući dobijanje građevinske dozvole za 28 dana i da će stvoriti povoljnije okruženje za dolazak i ulaganje stranih kompanija.

Obraćajući se austrijskim privrednicima, Mihajlović je navela da su ekonomski odnosi Srbije i Austrije iz godine u godinu sve bolji i da je u prvih pet meseci ove godine Srbija povećala izvoz u Austriju za skoro 17% u odnosu na isti period lane i smanjila uvoz za 4%.

- Ukupne investicije kompanija iz Austrije u Srbiji su oko 3 mlrd USD i ta država zauzima prvo mesto po ukupnoj sumi investicija u našoj zemlji od 2000. godine - naglasila je Mihajlović.

Najveća suma investicija iz Austrije bila je 2007. godine kada se u Srbiju slilo oko milijardu dolara.

U razgovoru sa austrijskim privrednicima Mihajlović je istakla da u Srbiji ima puno austrijskih investitora, od energetike, telekomunikacija, bankarstva, osiguranja, do trgovina, i podsetila da su dve zemlje do sada potpisale 10 bilateralnih ugovora, što omogućava svakoj austrijskoj kompaniji određene povoljnosti kada investiraju u Srbiji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar