Zakon će pomoći građevinskoj industriji

Zakon za podsticaj građevinske industrije pomoći će prevazilaženje negataivnih efekata ekonomske krize čiji se naveći udar osetio u oblasti građevine, kazao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

On je obrazlažući predloženo rešenje kazao da su među ciljevima zakona, podsticanje razvoja i upošljavanja domaćih preduzeća koja se bave proizvodnjom građevinskog materijala, zadržavanje postojećeg nivoa zaposlenosti uz mogućnost otvaranja novih radnih mesta, kao i podsticanje privrednog razvoja.
U skladu sa tim zakonom finansiraće se izgradnja škola i obdaništa, bolnica i drugih zdravstveih ustanova, stanova, autoputeva i državnih puteva, sportskih objekata, onih iz oblasti kulture, kao i drugi objekti od javnog značaja za šta će biti izdvojeno 300 miliona evra.
- U realizaciji tih projekata mogu učestvovati građevinska preduzeća čije je sedište na teritoriji Srbije, koja imaju odgovarajuće iskustvo i reference i koja zapošljavaju značajan broj radnika - kazao je on i naveo da je u poslednje dve godine deset miliona građevinskih radnika širom sveta ostalo bez posla.
Zakon predviđa i da država subvecioniše kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje, a biće omogućena i kupovina stanova na lizing.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar