Za stan u Novom Sadu kupuju tri u Palanci

Tri starija bračna para iz Novog Sada kupili su stanove u Bačkoj Palanci gde planiraju da provedu mirniju i spokojniju starost. Oni su prethodno prodali stanove u Novom Sadu. Za stan od 70 kvadrata u Novom Sadu, u Bačkoj Palanci mogu da se kupe tri manja, i dva odmah izdaju po 150 evra kolika je sada zakupnina. Građevinski preduzetnici i investitori se nadaju da će ubuduće ovakvih primera biti sve više.

Stanovi u Bačkoj Palanci su tri puta jeftiniji od onih u boljim naseljima Novog Sada, kako piše Blic. Građevinari tvrde da u Palanci kvadrat u izgradnji košta 450 evra, a u Novom Sadu to bi trebalo da bude još jeftinije, jer je veća ponuda građevinskog materijala. Uslov za ovu računicu jeste da država pokloni kupcima stanova besplatan plac, komunalno opremljen.
- Ako država želi da razvija i srednje gradove i da se zemlja ravnomernije razvija to bi bilo najbolje ulaganje - kaže Momir Adžić, vlasnik „Univerzala”, jedne od najstarijih građevinskih kompanija u ovom delu Bačke sa visokim referencama na tržištu. On dodaje da od 550 evra za kvadrat, koliko je procenio ministar Mrkonjić, deo može da se usmeri i u komunalno opremanje.
- Sa 150 stanova u izgradnji i 100 kuća reklo bi se da je stambena izgradnja u Palanci dinamična, ali sad smo zastali, nema para, nema kupaca i sada svi čekaju državne pare, odnosno povoljne kredite - kaže Milan Radović, vlasnik firme „Radović dom”, koja se bavi stanogradnjom i investiranjem.
- Gradim koliko je realno i što se može pokriti finansijski, a objekti će u celini biti završeni kad bude para - kaže Radović.
Radović kaže da su osim lokalnog stanovništva kupci stanova sve više i Novosađani.
- Palanka nije daleko od Novog Sada, a mnogo je mirnija, pa ljudi koji odluče da se presele u Palanku sa penzijama i kirijom žive mnogo mirnije i bogatije. Nema pouzdane evidencije, ali je sigurno da su se mnogi bivši Palančani vratili iz Novog Sada svojim starim kućama. Nema ni preciznih podataka o kupovini starih kuća koje su vrlo jeftine i komforne - kaže Radović.

Teško do građevinske dozvole
Prošle godine je u Bačkoj Palanci bilo u izgradnji 10.000 kvadrata stambenog prostora u stambenim zgradama i 100 kuća u individualnoj gradnji. Upoređujući taj broj sa onim iz 1998. godine povećanje je 100 odsto.
- Novim zakonom o planiranju iz 2003. godine predviđena je veoma obimna dokumentacija koju moraju da pripreme investitori, da bi dobili dozvolu za gradnju, za šta im je potrebno najmanje 50 dana - kaže Todor Čulić, građevinski referent u lokalnoj samoupravi.

Kvadrat od 550 do 700 evra
Cena stambenog kvadrata sa opremljenim zemljištem u Bačkoj Palanci je od 550 do 700 evra, a lokala od 500 do 600 evra. Tržišna cena starijih stanova je za 15 do 20 odsto niža, a grad ima višak poslovnog prostora čija cena stalno pada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar