Za placeve u Leskovcu traže 1,2 miliona evra

Četiri lokacije u centru Leskovca ponuđene su investitorima za gradnju stanova i lokala, i to je prvu put u poslednjih 20 godina da gradska vlast raspisuje licitaciju za izdavanje građevinskih placeva u gradskom jezgru.

Četiri lokacije u centru Leskovca ponuđene su investitorima za gradnju stanova i lokala, i to je prvu put u poslednjih 20 godina da gradska vlast raspisuje licitaciju za izdavanje građevinskih placeva u gradskom jezgru.

Na te četiri lokacije trebalo bi da bude sagrađeno 10.500 kvadrata stambeno-poslovnog prostora, a u gradskoj vlasti računaju da će tako u budžet ući više od 1,2 miliona evra, koliko je početna cena.

Iako je u Leskovcu u poslednjih godinu dana prodaja stanova, osim jednosobnih, pala za trećinu, a u gradu su aktivna samo tri gradilišta, u Gradskoj upravi kažu da ima zainteresovanih investitora za ove lokacije.

Pomoćnica gradonačelnika za urbanizam Dragana Stošić kaže da je na konkurs koji je otvoren do 9. avgusta već stiglo nekoliko prijava lokalnih građevinara, a najveće je interesovanje za lokaciju u Ulici učitelja Josića, gde se sada nalazi loše održavano zelenilo i nekoliko ljuljaški.

- Reč je, praktično, o centru, ali i kraju skrajnutom od gradske buke, gde se planira izgradnja stambeno-poslovnog objekta od 1.200 kvadrata - kaže Stošićeva. Pored ove parcele, ponuđena je i lokacija na mestu stare autobuske stanice. Na tom mestu trebalo bi da bude izgrađen poslovni prostor od 2.300 kvadrata, a kasnije i luksuzna stambena zgrada. Ta zgrada biće izgrađena na zelenoj pijaci, koja se seli na sadašnju Kinesku pijacu.

Na konkursu je ponuđena i parcela u blizini Medicinske škole, na uglu ulica Đuro Salaja i Jelene Kostić, za gradnju višespratnice površine 5.000 kvadrata. Ovde je određena najveća početna cena od 66 miliona dinara. U isto vreme objavljena je i prodaja zemljišta od nekoliko desetina ari na lokaciji između Špitaljskog groblja i trafo-stanice, za koju se do sada niko nije javio. Na tom mestu planirana je gradnja stanova u ukupnoj površini od 2.000 kvadrata.

- Investitori po prvi put u poslednjih 20 godina dobijaju slobodne i komunalno opremljene građevinske lokacije. Proteklih godina morali su sami da snalaze i da od vlasnika kupuju stare kuće i parcele posle čega su nastajali problemi sa urbanistima. Problem je bilo i ograničenje na malu spratnost u najužem centru grada i nedostatak zelenila - priča Stošićeva.

Planovima je predviđeno da sve garaže na ove četiri lokacije budu podzemne, kako bi ostao što veći prostor za zelene površine, posebno na lokacijama kod Medicinske škole i Špitaljskog groblja.

Ovo građevinsko zemljište i ranije je bilo vlasništvo grada, ali malo ko je znao čime se, zapravo, raspolaže.

- Podrobnijom analizom došli smo do saznanja da grad raspolaže sa više lokacija za prodaju, ali su za sada urbanistički razrađene samo ove četiri. Tako su, na primer, veoma atraktivne lokacije u centru grada iza Tehnološkog fakulteta i Kulturnog centra i one će uskoro biti ponuđene na prodaju - kaže Stošićeva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar