Za nekretnine na lizing zakon nije dovoljan

Da bi zaživelo finansiranje stanova na lizing, potrebno je obaviti još neke korekcije propisa, pre svega u oblasti poreza

DA bi na srpskom tržištu zaživelo finansiranje nekretnina na lizing, osim najavljenih izmena zakona o lizingu, potrebne su još neke korekcije. Sudeći po stavu pravnog odbora Asocijacije lizing-kompanija Srbije, reč je, prvenstveno, o poreskom tretmanu.

- Neophodno je da lizing-naknada bude oslobođena PDV-a, kao što je to slučaj kod bankarskog kredita. Države u okruženju su ovu izmenu u zakon već unele - kažu u Asocijaciji. - Zatim, potrebno je regulisati pitanje poreza na prenos apsolutnih prava, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje. Takođe je potrebno definisati pitanje plaćanja poreza na imovinu tokom trajanja ugovora o lizingu, kao i problem plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih usluga.

Kada odgovori na ova pitanja budu definisani, nabavka nepokretnosti putem lizinga, predstavljaće još jednu kvalitetnu opciju za nabavku stanova i poslovnih prostora. To bi, opet, trebalo da se odrazi rastom investicija u građevinarstvo i na taj način pruži mogućnost za brži izlazak iz krize i građevine i industrije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar