Za klima uređaj od 220 do 1.000 evra

Vreli dani već su stigli, a leto samo što i zvanično nije počelo, pa je za one koji već nemaju klima uređaj „poslednji voz“ da ga ugrade. Evo koliko para i vremena je potrebno, da bi u svoj dom ugradili klima uređaj.

Generalno, sam uređaj može da košta od 220 do oko 1.000 evra, a ugradnja još 60 do 100 evra.

Cenu diktira i mesto na kojem ugradjujete klimu
Trošak za građane koji ne poseduju klimu zavisiti od veličine, kvaliteta i vrste uređaja. Troškovi same ugradnje, kako navode, takođe zavise od veličine uređaja, ali i od mesta gde bi klima trebalo da bude ugrađena.

. Zato je, pre nego što prionete na ugradnju, odabrati mesto na kojem ćete postaviti klimu i premeriti veličinu prostorije koju bi uređaj trebalo da rashladi. Ovo je sve potrebno unapred uraditi jer sam proces montaže nije jednostavan posao „Proces ugradnje u proseku traje sat vremena do dva sata“, rekli su u „Klimi M“.

Ono što bi moglo da se nazove lošim uslovima za postavljanje uređaja je, primera radi, sunčana strana stana. Takođe, na sam uređaj neće dobro uticati ni ako u prostoriji ima mnogo staklenih površina.

To su samo razlozi više da se u ovaj posao nikako ne upuštate sami, već da obavezno tražite pomoć stručnjaka.

Vrste uređaja
Jeftinije klime su one koje možete da koristite samo za hlađenje prostorija. Međutim, postoje i one skuplje- takozvani inverteri, koje mogu da se koriste zimi za grejanje, pa čak i ako je napolju mraz.

Kada bi izbor klime zavisio od ova dva kriterijuma, bilo bi lako, ali u praksi to nije tako. Naime, postoje različite jačine uređaja, pa od veličine prostorije zavisi najviše koju bi valjalo da odaberete.

Primera radi, ako je uređaj namenjen za prostoriju od 20 do 35 kvadrata, dovoljna je klima jačine 9.000 Btu, a za 35 do 60 kvadrata ona od 12.000 btu.

Veliki stanovi od 60 do 80 kvadrata zahtevaju jaču klimu, od 18.000 Btu, a od 80 do 110 kvadrata, klimu jačine 24.000 Btu.

Stručnjaci objašnjavaju da je veoma bitno da jačina klime odgovara kvadraturi. Pogrešan izbor bi, upozoravaju, mogao da dovede do toga da mesečni računi za struju budu uvećani.

Ugradnja
Ako ste rešili ostale probleme, za ugradnju je sada potrebno da odvojite od 60 do 100 evra. Proces traje u proseku sat do dva sata, što važi bez obzira na spratnost vašeg stana.

I tu ste pred novim izborom – da li da klimu ugradite sa spoljne ili sa unutrašnje strane. To će, u većini firmi koje se bave ugradnjom klima uređaja, značiti i razliku u ceni, jer će montaža spoljne jedinice klime biti skuplja, ali to ne mora nužno da znači.

U svakom slučaju, povedite računa da ne ostavite crevo za vodu na klima uređaju da bude slobodno. Bude li voda kapala, i vi ćete imati problem, budući da su kazne visoke.

Servis
Da bi vaš klima uređaj što duže trajao, potrebno je, savetuju u kompaniji “Klima M” da vaš uređaj prolazi kroz redavan servis i bude pravilno korišćen.

Čišćenje klime poboljšava njenu efikasnost. Mnogi se slažu da je klimu potrebno što češće čistiti, a u garanciji je obično navedeno obavezno godišnje održavanje, kako biste dobili čist vazduh.

“Klima M” savetuje da se servis za klima uređaje radi dva puta godišnje, na proleće i na jesen.

“Vreme za servis je u periodu april-maj i ponovo u periodu septembar-oktobar”, navode u ovoj kompaniji.
Tom prilikom, zavisno od stanja uređaja, potrebno je da stručnjaci rade najmanje pola sata, a najviše oko sat vremena. Trošak servisa zavisi od veličine uređaja, a sagovornici Halo oglasi nekretnina kažu da je minimalni trošak za ovu uslugu 25 evra.

Ipak, neke stvari možete i sami da primenite, kako bi vaš uređaj duže ostao kvalitetan, a vazduh čist. Recimo, poželjno je da razlika u temperature između spoljnog i unutrašnjeg prostora ne prelazi šest stepeni, a da je uređaj postavljen tako da je izbegnuto direktno strujanje vazduha.

Većina uređaja, navode poznavaoci, funkcioniše i kao regulator vlage, pa bi tu funkciju trebalo češće koristiti jer je zdravije. Vlažnost bi u prostorijama u kojima borave deca trebalo da bude podešena na 70 odsto, a za odrasle na 50 odsto.

Na kraju, ne bi trebalo da zaboravite filtere i posude za skupljanje vode. Oni bi trebalo da uvek budu čisti, kako se ne bi skupljala prašina i razmnožavale bakterije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar