Vlada pokušava da doskoči meri NBS

Vlada Srbije mogla bi da donese protivmeru kojom će obezbediti da se poveća mogućnost subvencionisanih stambenih kredita.

Time bi mogla da, na neki način, neutrališe činjenicu da je u Srbiji od 1. jula nemoguće dobiti komercijalni stambeni kredit bez 20 odsto učešća.

Zapravo, kako se nezvanično može čuti, Vlada razmatra mogućnost da povećava subvencije, kako bi što veći broj građana mogao da uzme kredite sa državnom dotacijom, uz učešće od 10 odsto.

Za koliko se može uvećati, i da li uopšte ima prostora u budžetu za uvećanje fonda za subvencije, koji u ovoj godini iznosi dve milijarde dinara, trebalo bi da se izjasni Ministarstvo finansija.

Potom bi sa Ministarstvom ekonomije (predlagačem uredbe o subvencijama za kupovinu stanova) i Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja sagledali efekte i formulisali novu meru pomoći građanima i građevinskoj industriji.

Ne treba smetnuti sa uma da je država investirala 250 miliona evra u gradnju 4.500 stanova na mestu bivše kasarne „Stepa Stepanović”. U planu je gradnja oko 1.100 stanova u naselju „dr Ivan Ribar”, a uz pomoć subvencija može da se kupi tek 2.000 stanova.

Država je, inače, prošle godine subvencionisala kupovinu stanova sa 2,5 milijardi dinara, a 2009. godine sa 4,5 milijardi dinara. S obzirom na to da subvencionisani krediti čine tek 23 odsto odobrenih stambenih kredita, ima prostora za povećanje ovog udela, s tim što građani treba da ispune tri uslova: da prvi put kupuju stan, da su mlađi od 45 godina i da imaju primanja niža od 120.000 dinara.

Prema podacima Nacionalne službe za osiguranje stambenih kredita, do sredine prošlog meseca je osigurano 844 subvencionisana kredita, u iznosu od oko 30,6 miliona evra. Zajedno sa komercijalnim stambenim zajmovima osigurano je 3.767 kredita, u ukupnoj sumi od oko 134 miliona evra. To je za oko 15 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Nameće se pitanje koliko će građanima ova mera pomoći, jer se očigledno sve manje njih odlučuje da uzme kredite za stanove i na taj način dođe do krova nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar