Višnjica

Višnjica je urbano mesto blizu Beograda, glavnog grada Srbije. Locirano je na opštini Palilula.

Lokacija

Višnjica je locirana na desnoj obali Dunava, i pruža se gotovo 5 kilometara, od Rukavca i Ade Huje, pa sve do Bele Stene, ade u Dunavu, veoma popularna i posećena za vreme leta.

Naselje Višnjica se razvijalo od severnog dela Višnjičkog brda, pa sve do reke Dunav, ali danas sačinjava prigradsko naselje koje je u sastavu Beograda. U blizini Višnjice su naselja Ada Huja, Rospi Ćuprija i Karaburma. Glavna ulica koja vezuje Višnjicu sa Beogradom zove se Višnjička.

Istorija

Do 1970-ih Višnjica je bila selo van Beograda. Od 1970, Višnjica je zajedno sa Mirijevom, Malim Mokrim Lugom, Velikim Mokrim Lugom, selom Rukava, Jajincima, Kijevom i drugim prigradskim naseljima, priključena Beogradu. Ovim priključenjem, dobila je naziv "mesna zajednica".

Celo naselje je jako lepo i tipično srpsko narodno selo. Mlađi meštani Višnjicu nazivaju i "CherryLand". U sastavu Višnjice se nalazi i Višnjička Banja, koja je dobila naziv 'banja' jer se u njoj nalazi lekoviti izvor vode bogate sumporom. Ovaj deo Višnjice je malo urbaniji i savremeniji.

Postoje dve pretpostavke o poreklu imena Višnjica.

Prema nekima, Višnjica datira još iz vremena Turaka, kada je Višnjica bila turski sandžak tj. baza. Jedna devojka se ubila (zbog neostvarene ljubavi), jer joj Turci nisu dozvoljavali da se uda za čoveka kojeg je volela. Ta devojka se zvala Višnja. Ovo je možda mit, ali neki meštani ovo smatraju za istinu.

Većina meštana takođe smarta da ime potiče zbog mnogobrojnih polja voćnjaka višnje, koja jako dobro uspeva na ovom zemljištu.

Takođe postoji i pretpostavka da je ovo mesto dobilo ime po Višnji Obrenović,majci Miloša Obrenovića.Mnogi ne znaju da je Miloš Obrenović naselio Višnjicu Bugarima sa granice Bugarske i Grčke.Ali potomaka tih stanovnika ima oko 3.000,od ukupno 8.000 stanovnika.To znači da preostalih 5.000 stanovnika koji su doseljeni iz raznih delova Srbije,Krajine,BiH,Crne Gore,Vojvodine,Kosova nemaju veze sa Bugarskom.

Visnjicka banja

Višnjička Banja je u sastavu Višnjice i nalazi se na zapadnom kraju Višnjice, a na južnom se graniči sa grobljem i brdom po imenu Lešće. Iako je bila bogata mnogim izvorima, danas Bišnjica ima samo tri izvora, dok su ostali zatvoreni ili pretvoreni u kanalizaciju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar