Veliko interesovanje za subvencionisane kredite

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da se akcija za dodelu subvencionisanih stambenih kredita pokazala kao uspešan potez vlade, s obzirom na veliko interesovanje potencijalnih korisnika.

"Dogovor u Vladi je da se što hitnije izađe i sa drugim korakom, a to je subvencionisanje projektnog finansiranja za izgradnju jeftinih stanova, koje bi građani kupovali po povoljnim uslovima sledeće godine", rekao je Dulić u intervjuu "Večernjim novostima".

On je objasnio da taj "drugi korak" podrazumeva povezivanje lokalnih samouprava, građevinskih preduzeća, banaka i države kako bi se došlo do mnogo jeftinije cene kvadrata.

Dulić je kazao da se, po povoljnim uslovima, planira izgradnja desetine hiljada stanova u svim gradovima Srbije u kojima postoji realna potražnja za njihovom izgradnjom i dodao da će cena kvadrata zavisiti od veličine stana, lokacije i biće različita od grada do grada.

Što se tiče "divlje gradnje", Dulić je istakao da postoji odlična saradnju sa beogradskim vlastima i "nezampamćena aktivnost" građevinskih inspekcija, koje više ne dopuštaju gradnju bez potrebnih dokumenata.

Dulić je pozivao sve građevinare i građane da "uđu u legalan proces" dobijanja građevinskih dozvola i dodao da je do sada evidentirano oko 250.000 objekata koji se nalaze pred rušenjem.

Biće srušeni svi objekti koji se nalaze na tuđim zemljištima, koridorima, uz priobalje, na zelenim površinama... rekao je Dulić i naglasio da je obaveza svih lokalnih samouprava da u roku od 90 dana dostave Ministarstvu popis nelegalnih objekata na njihovoj teritoriji.

Cilj je da se legalizuje što više objekata i da se više "nikada ne desi divlja gradnja u Srbiji", istakao je ministar i najavio da se ovih dana završava novi pravilnik o legalizaciji.

"Upravo završavamo dogovor sa poslovnim bankama, koje će pratiti postupak legalizacije u smislu davanja kredita građanima po povoljnim uslovima uz pomoć države," ukazao je on i objasnio da to znači da će građani moći i legalizaciju objekata da plaćaju na rate.

On je naveo da je cena legalizacije kuća do sada bila od 800 do 3.000 evra, ali da će uz pomoć kredita mesečna rata biti minimalna.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar