Veliki Borak

Veliki Borak je naselje u opštini Barajevo u Gradu Beogradu. Kuće su grupisane duž seoskih puteva, pa je naselje više zbijenog tipa. Deli se na Gornju i Donju malu, Trnjačku i Starovlašku mahalu. Po popisu iz 1818. godine koji je rađen po uputniku kneza Miloša, Borak ima 59 kuća sa 169 duša, a 1844. ima 92 kuća.

Istorija

Prema zapisu Milana Milićevića, a prema predanju, na mestu crkvenac je bio neki manastir Borak, pa je po njemu selo dobilo ime.

Reč „veliki” dopisana je uz ime Borak zbog velikih događaja koji su u selu odigrani za vreme Prvog srpskog ustanka.

U vreme Prvog srpskog ustanka, ovaj kraj je dao više znamenitih ličnosti među kojima su najpoznatiji Knez Sima Marković iz Velikog Borka i veliki junak Milisav Čamdžija, koji je ostao zapamćen po tome što je prvi ispred ustanika ušao u beogradsku tvrđavu Kalemegdan («Haj braćo Srbi, krila sokolova! K meni, k meni, ja sam na endeku. I Čamdžija već na topu sedi»! Na ovaj, Čamdžijin znak, pojačan je pritisak i čitava Beogradska varoš bila je osvojena).

U Velikom Borku je 1805. godine održana prva Narodna skupština ustaničke Srbije. Na Skupštini je ustanovljen Praviteljstvuješći sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti u Srbiji. Za predsednika Sovjeta izabran je prota Mateja A. Nenadović, a za sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović iz Vranića. U Velikom Borku, za vreme Prvog srpskog ustanka radila je i prva pošta u Srbiji.

Demografija

U naselju Veliki Borak živi 1060 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,4 godina (40,7 kod muškaraca i 44,1 kod žena). U naselju ima 459 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,80.

Ovo naselje je u velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar