Velika Britanija: Cene kuća u januaru porasle u proseku 6,9 odsto

Cene kuća u glavnim centrima Velike Britanije porasle su u januaru 6,9% na godišnjem nivou, predvođene snažnim skokom cena stambenih nekretnina u Bristolu, Oksfordu i Mančesteru.

Međutim rast je usporio za 1% u Londonu, na 6.4%, što je najsporiji rast cena u poslednje tri i po godine. Zbog toga je sada London na 8. mestu rang liste”, navodi se u izveštaju konsalting kompanije “Hometrack”.

Bristol je na vrhu liste sa rastom cena kuća od 9,5% na godišnjem nivou, na prosečnih 263.200 funti. Slede ga Oksford sa rastom 9,2%, na 430.200 GBP i Mančester u kojem su cene kuća prošle godine porasle 8,3% i u januaru je kuća u proseku koštala 150.600 funti.

Jedini grad koji je zabeležio pad cena kuća, od 20 posmatranih, je Aberdin, luka na severoistoku Škotske. Cene u ovom gradu su u januaru bile niže za 3,7% u odnosu na januar 2016., ali su u odnosu na decembar prošle godine porasle 2,8 odsto, što je opet, najveći mesečni rast. Prosečna cena kuće u Aberdiinu je prošlog meseca iznosila 186.200 funti.

Promene na britanskom tržištu nekretnina i pad Londona na listi, analitičari “Hometrack” objašnjavaju nižim cenama nekretnina u manjim centrima i njihovom dostupnošću.

Sporiji rast cena kuća u Londonu za njih nije iznenađujući, obzirom da su cene danas veće za 95% nego 2009. godine. Pored toga britanska prestolnica je najviše osetila posledice izglasavanja napuštanja EU.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar