Uz stan i kajanje na rate

GRAĐANI se vrlo često odlučuju za neki kredit samo na osnovu reklame, koja je tako upakovana da mami „povoljnom ponudom“, odnosno „niskom kamatom“, a kada odu u banku, dobiju nešto sasvim drugo, mnogo skuplje. Sve što im sledi, kada potpišu ugovor jeste kajanje na rate. Najviše problema nastaje kada se uzima stambeni zajam, koji pojedine banke nude oglašavajući veoma povoljnu kamatu, a klijenti ne pročitaju dobro svaku stavku ugovora, a da su dobili nešto drugo, od onoga što su očekivali, shvate tek kada počnu da pristižu mesečne obaveze.

Dobro upakovana reklama privući će pažnju mnogih, ali pre nego što se novac, odnosno kredit potroši, trebalo bi da se vidi šta se kupuje, jer oglašavanje može da dovede u zabludu potencijalnog klijenta. Prema odluci Narodne banke Srbije, banke su u obavezi da prilikom reklamiranja, objave efektivne kamatne stope, odnosno punu cenu svakog kredita. Većina njih to i radi, ali to su uglavnom najpovoljnije kamate, koje može retko ko da dobije.

- Uvek je ono što se oglašava najbolje za klijenta u tom trenutku, drugo je pitanje koliko njih može da dobije tu ponudu - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. - U našoj banci, kamatu koju reklamiramo kao najbolju, može da dobije veliki broj građana. To je obično kamata koju primenjujemo za klijente koji su zaposleni u preduzećima sa kojima imamo saradnju.

Pre uzimanja bilo kakvog zajma, a naročito stambene pozajmice koja se otplaćuje do 30 godina, potrebno je dobro razmisliti i proveriti kakve troškove će imati u budućnosti. Tako, na primer, kod stambenog kredita, obično se kamata formira od šestomesečnog euribora koja trenutno iznosi oko jedan odsto i marže banke. Pre samo dve godine, euribor je prelazio pet odsto, što znači da u narednom periodu postoji šansa da se vrati na taj nivo. Neke banke trenutno nude veoma niske kamate na stambene kredite, kako bi privukle klijente, a da klijentu ne skrenu pažnju na eventualne rizike kojima mogu da budu izloženi tokom perioda otplate.

- U periodu pred nama koji stiže, veoma je neizesno u kom pravcu će se kretati kamate - smatra Miodrag Zdravković, ekonomista. - Postoji veliki rizik povećanja cene kredita, kada se Evropska centralna banka odluči da poveća svoju osnovnu kamatu, odnosno euribor zbog borbe sa inflacijom. Zbog toga treba biti oprezan.

TRAŽITI OBJAŠNJENJE
I NARODNA banka Srbije savetuje građanima da dobro pročitaju svaki član ugovora kod kuće, pre nego što stave svoj potpis. Pre svega, moraju da budu upoznati sa ukupnom cenom zajma, kao i sa pratećim troškovima i eventualnim promenama tokom perioda otplate. Banke vrlo retko daju sve ove podatke u reklamama. Ukoliko nešto ne razumeju, trebalo bi da traže objašnjenje od bankara. Tek kada su potpuno sigurni da im je sve jasno, mogu da se odluče za zajam.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar