Usvojene izmene poreskih zakona

Poslanici Skupštine Srbije usvojili izmene i dopune šest poreskih zakona. Vraćeno umanjenje zbog starosti nekretnine. Neoporezivi deo plate 11.000 dinara

Srbija od subote ima nove poreske stope. Skupština Srbije u sredu je usvojila šest poreskih zakona koji bi, prema proceni Ministarstva finansija, trebalo da smanje deficit u državnoj kasi.

Pre nego što je intoniranjem himne „Bože pravde“ spuštena zavesa na prolećno zasedanje parlamenta, poslanici su izglasali izmene Zakona o porezima na imovinu, Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o doprinosima za socijalno osiguranje, Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

PROMENE Zakona o porezu na imovinu na svojoj koži će osetiti, pre svega, preduzeća. Ona će od naredne godine plaćati porez na osnovu tržišne vrednosti neprokretnosti koje poseduju, a ne, kako je do sada bilo, na osnovu knjigovodstvene. Zato se očekuje da se poreska osnovica firmama dogodine bude u proseku dva i po puta veća nego sada.

Izmene ovog akta, međutim, ne bi trebalo da dotaknu građane. Amandmanom je „vraćeno“ umanjenje poreza zbog starosti i stanja nekretnine. Do sada je opština mogla da predvidi najviše umanjenje do 0,8 odsto po godini starosti, a od iduće godine moći će i čitav procenat. Maksimalno umanjenje na osnovu amortizacije može da ide do 40 odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Usvojene izmene poreskih zakona”

  1. Stojan says:

    Mnoge opstine i gradovi su zloupotrebili pravo da odrede trzisnu vrednost nekretnina tako sto su za prosecnu vrednost m2 uzimale, po pravilu, vrednost najvise postignute prodajne cene m2 nekretnina u 2o13.godini, umesto prosecne cene. Kako gradjani da dodju do podatka koja je stvarno prosecna cena m2 bila u njihovom mestu prosle godine? Ovaj podatak je bitan radi osporavanja odluka o utvrdjenoj, navodnoj, a ustvari fiktivnoj, vrednosti nekretnina u 2013. Godini kod Ustavnog suda

Ostavi komentar