Usvojen program za subvencionisanje kredita

Vlada Srbije usvojila je program kreditne podrške privredi i gradjanima u 2010. godini kojim je predvidjeno da se za te namene iz budžeta izdvoji 3,5 milijarde dinara.

U 2010. biće odobravani krediti za likvidnost i investicije, potrošački krediti za gradjane i subvencionisani stambeni krediti za novogradnju.

Ovogodišnji program kreditne podrške privredi i gradjanima promenjen je u delu koji se odnosi na subvencije kamata na kredite sa valutnom klauzulom, jer će umesto pet odsto država otplaćivati četiri odsto tržišne kamatne stope.

To znači da će prema trenutnim uslovima godišnja kamata na takve kredite biti četiri odsto, rok otplate je 12 meseci, a za namensku industriju dve godine.

Preduzetnici će moći da dobiju kredit do 20.000 evra, mala preduzeća do 50.000 evra, a duplo više za izvozne poslove, dok će izvoznici iz grupe srednjih preduzeća maksimalno moći da dobiju pozajmicu od dva miliona dinara, a ako su velika preduzeća do osam miliona dinara.

Kamatna stopa na dinarske kredite biće subvencionisana sa pet odsto, tako da će korisnici plaćati kamatu koja je 1,5 odsto manja od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, što bi trenutno iznosilo osam odsto.

Rok otplate takvih kredita je godinu dana, a maksimalan kredit od 800 miliona dinara moći će da dobiju velika izvozna preduzeća.

Krediti za investicije koje će subvencionisati država odobravaće se sa ili bez garancija Fonda za razvoj, a subvencije su u oba slučaja u vrednosti 3,5 odsto kamatne stope.

Maksimalan iznos tih kredita je osam miliona evra za velika preduzeća koja najveći deo svoje proizvodnje izvoze. Otplaćuju se od tri do pet godina, sa počekom od šest do 12 meseci.

Kamatna stopa na potrošačke subvencionisane kredite je 4,5 odsto za kupovinu automobila "punto", traktora, kamiona i gradjevinskih mašina, i taj kredit se otplaćuje pet od sedam godina, dok je na kredit za kupovinu ostale domaće robe kamata šest odsto a rok otplate pet godina.

Ukupno je za subvencije kredita za likvidnost u budžetu namenjeno dve milijarde, za kredite za investicije 535 miliona, a za potrošačke kredite jedna milijarda dinara.

Za subvencionanje stambenih kredita za novogradnju u 2010. godini obezbedjeno je dve milijarde dinara. Maksimalan iznos kredita je 100.000 evra, korisnik obezbedjuje učešće od pet odsto, država 20 odsto, a banke preostalih 75 odsto.

Vlada Srbije usvojila je danas i program mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u Srbiji za 2010. godinu u iznosu od 8,6 milijardi dinara.

Na današnjoj sednici usvojen je Program o rasporedu i korišćenju sredstava za kreditnu podršku privredi preko Fonda za razvoj za 2010. godinu u iznosu od 3,5 milijarde dinara, kao i Program raspodele i korišćenja sredstava subvencija u oblasti podsticanja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u 2010. godini u iznosu od 15,4 milijardi dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar