Uslovi za jeftinije kredite sve teži!

Država je prevarila građane jer im je obećala subvencionisane stambene kredite po jednim uslovima, a odobriće ih po drugim, nepovoljnijim.

To niko od nadležnih neće da prizna, jer bi moralo da se kaže ko je kriv, piše “Blic”.

Niko ne želi da saopšti ni koliko je onih koji su prošle godine podneli zahtev za državne subvencije, a nisu dobili novac, pa će zbog toga morati ponovo da konkurišu, ali po strožim uslovima koji će važiti u ovoj godini, a što će im povećati troškove za nekoliko hiljada evra.

Vlada Srbije nekoliko poslednjih godina pomaže građanima da kupe stan subvencionisanjem kredita koje oni uzimaju kod komercijalnih banaka.

Svake godine donosi se uredba o tim merama i propisuju uslovi.

Zatim to primenjuju građani, banke i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

“Zašto neko iz države nije rekao da više ne primaju zahteve? Najgore je što investitor od koga smo hteli da kupimo stan želi da odustane od posla jer nas predugo čeka”, priča Ivan. S. iz Kragujevca.

Ovakvih slučajeva ne bi bilo da su i ove godine ostale iste subvencije, ali država nije imala dovoljno para, pa je odlučila da smanji svoje učešće u kreditu sa 20 na 15 odsto, što povećava učešće građana sa pet na deset odsto.

Takođe, i da ne plaća kamatu za svakog klijenta do 31. oktobra 2012. godine, što poskupljuje otplatu za nekoliko hiljada evra.

U nebranom grožđu su se našli svi oni koji su podneli zahteve u prošloj godini a nisu dobili novac.

U bankama im ovih dana pričaju da će za njih važiti novi uslovi jer je tako odredila država, a građanima nije jasno zašto se na njih propisi primenjuju retroaktivno.

Očigledno je da je novac za subvencije u prošloj godini potrošen ranije, ali se postavlja pitanje zašto država nije odredila mehanizme za ovakve granične slučajeve.

Trebalo bi, na primer, da postoji rok do kog se primaju zahtevi za subvencije, i sve bi bilo jasnije.

U Ministarstvu ekonomije kažu da su i ove godine uspeli da obezbede novac za subvencionisanje stambenih kredita, a da o tehničkim detaljima brine NKOSK.

U ovoj instituciji ne znaju koliko je zahteva koji su podneti prošle godine, a moraće da budu prebačeni u ovu godinu

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar