Uređaji i gedžeti za Pametne kuće

U zadnjih nekoliko godina na svetskom tehnološkom tržištu su sve prisutniji uređaji i razni gedžeti za tzv. Pametne kuće ili Smart Home.

smart home

Dobro, može i stan da bude pametan. Ili vikendica. Ili čak i garaža.

Šalu na stranu, Smart Home uređaji su prisutni na tržištu još od sredine 80-ih godina i prvih MS-DOS računara. Obično obuhvataju razne senzore, termostate, kamere i relejne uređaje povezane sa nekom vrstom računara, a na taj način možete u potpunosti automatizovati dešavanja u vašoj kući ili stanu. Možete podešavati temperaturu , klimatizaciju, paliti ili gasiti svetla širom kuće, uključiti rernu ili mikrotalasnu — lista je beskonačna.

Sada je 21.vek te i Android i iOS mobilni uređaji imaju aplikacije za Smart Home, a Apple ima čak i celu tehnologiju nazvanu Home Kit, kojom se sa iPhone-a ili iPad-a mogu kontrolisati kompatibilni uređaji u vašem domu.

Još jedan dobar primer i je i pametni termostat kompanije Nest koji se može kontrolisati putem Interneta.

Frižideri i kuhinjski aparati kompanija Samsung i LG takođe imaju Smart Home mogućnosti, tako da možete pretraživati recepte, praviti liste namirnica ili pozvati ukućane putem Skypea — i to sve sa samog frižidera!

Budućnost Smart Home-a je IoT — Internet of Things. U budućnosti će 99 odsto elektronike u kući imati neku vrstu povezivanja na Internet ili lokalne mreže, te će oni putem IoT moći međusobno da komuniciraju. Naravno, ovo sve otvara i neke nove mogućnosti za zloupotrebe, tako da se nemojte iznenaditi ako vam za par godina bude trebao antivirusni softver — za vaš frižider !

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar