Ulaganje u nekretnine isplativije od štednje

Trenutna situacija na tržištu je takva da se više zaradi prilikom rentiranja nekretnine nego štednjom u banci.

Investicija u nekretnine je svojevrstan mini biznis, jer zahteva određeni angažman sa vaše strane, za razliku od štednje u banci gde samo čekate da vam istekne period oročenja.

Ponude bankarskih kamata na štednju u evrima su simbolične pa je tako najveći iznos koji možete dobiti kamata od 1,53% za period oročenja od godinu dana.

Kamate na štednju u evrima su niže za skoro 1,07% u odnosu na prošlogodišnje kada je najveća kamata iznosila 2,60% na oročenu štednju od godinu dana. Investicija u nekretnine je u ovom trenutku isplativija za one koji planiraju da štede u inostranoj valuti.

Ukoliko ste spremni na dodatan angažman računica je jednostavna

Da biste taj iznos dobili ulaganjem u banku, kamatna stopa na oročenu štednju bi trebalo da je minimum 2,20%.

Ako imate ušteđevinu od 50.000,00 evra koju nameravate da oročite u banci po trenutno najboljoj kamatnoj stopi od 1,53% na period od godinu dana, ukupan prihod od kamate iznosi 765,00 evra, ali ukoliko isti taj iznos uložite u nekretninu koju pritom rentirate po minimalnoj ceni od 100,00 evra mesečno vaš prihod na godišnjem nivou će iznositi 1.200,00 evra.

U ovu računicu treba uneti i troškove poreza, to je porez na prihode od nepokretnosti koji se plaća po stopi od 20% na prihode koje poreski obveznik ostvari izdavanjem u zakup ili podzakup nepokretnosti, pa je vaša neto dobit u ovom slučaju 960,00 evra.

Da biste taj iznos dobili ulaganjem u banku, kamatna stopa na oročenu štednju bi trebalo da je minimum 2,20% na godišnjem nivou. Ulaganje u nekretnine je ove godine i više nego isplativo, dok je prethodnih godina to ipak bila štednja u banci.

Kako bankari prognoziraju, kamatne stope na štednju u narednom periodu neće rasti, naprotiv moguće je da kamate na oročenu štednju u evrima padnu i ispod 1%, pa će investicija u nekretnine biti isplativija i u narednom periodu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar