U Surčinu 30.000 stanova po 700 EUR

Uporedo sa izgradnjom stanova u naselju Stepa Stepanović, država planira da gradi stanove u još tri naselja u Beogradu, na Miljakovcu, Novom Beogradu i Surčinu.
Na Miljakovcu, kod Vukasovićeve ulice, gradiće se stanovi po ceni od 945 evra po kvadratu, a na Novom Beogradu na zemljištu IMT-a cena kvadrata biće 1.290 evra.

Međutim, najavljena je izgradnja i 30 hiljada manjih stambenih jedinica, kućica, na 180 hektara u Surčinu, gde će kvadrat koštati maksimalno 700 evra.

Kako Blic saznaje, Ministarstvo prostornog planiranja vodi ozbiljne pregovore sa Ministarstvom odbrane kako bi po istom principu, kao u kasarni “Stepa Stepanović” krenuli u izgradnju stanova na mestu stare kasarne u Surčinu. Na parceli oko 180 hektara, planirano je da bude izgrađeno oko 30.000 stanova.

Međutim, neće biti građene višespratnice sa nekoliko stotina stanova, već jednospratni, ili objekti sa maksimalno dva sprata, sa dvorištem, u kojoj može da živi jedna ili dve porodice. Kako najavljuju u Građevinskoj direkciji Srbije, cena kvadrata neće preći 700 evra.

"Ovo je lokacija stare kasarne, treba najpre da se dogovore dva ministarstva. Gradićemo malu spratnost i zbog takvog načina izgradnje biće jeftiniji kvadrat. Mislim da će 700 evra sa PDV biti maksimalna cena", objašnjava Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije.

Kad je reč o izgradnji stanova na Novom Beogradu, država će krajem godine početi sa prikupljanjem dokumentacije i projektovanjem stanova. Ministarstvo mora najpre da reši imovinsko pravne odnose, odnosno da se dogovori oko cene zemljišta. Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja, najavio je da će, ako sve bude u redu, sledeće godine otvoriti gradilište.

Na ovoj lokaciji, koju graniče Gandijeva ulica, Omladinskih brigada i Zemunska ulica, slične je veličine kao „Stepa Stepanović“ na Voždovcu i može biti izgrađeno oko pet hiljada stanova. Cena kvadrata biće ista kao na Voždovcu, maksimalno 1.290 evra.
"To treba da se radi u dogovoru sa Ministarstvom ekonomije. Međutim, za sve lokacije postoji dobro procenjena ideja, ne želimo da ulazimo u nešto ako nismo sigurni, pa ćemo svaki korak raditi polako i proračunato. Napominjen da će svi građani moći da kupe stan, koji nemaju nekretninu na svoje ime, putem subvencionisanih i komercijalnih kredita", dodaje Grujić.

Lokacija u naselju Miljakovac III je na području Miljakovačke šume i veličine je 15 hektara. Lokacija se nalazi u četvrtoj gradskoj zoni i kvadrat će koštati najviše 945 evra. Ovo zemljište je u nadležnosti Srbijašuma i trenutno Ministarstvo pregovara sa ovim javnim preduzećem.

Iako je ovo područje zaštićene šume, prema Generalnom urbanističkom planu, dozvoljena je izgradnja i ta lokacija je pogodna za izgradnju stanova koju će investirati država. To znači da će šuma biti očuvana i da ni jedno zaštićeno stablo neće biti isečeno.

Urbanistički zavod Beograda aktivno je uključen u ideju izgradnje stanova na ove tri lokacije. Za lokaciju u Surčinu je prošle godine izmenjen Generalni urbanistički plan, pa je lokacija namenjena za organizovanu stambenu izgradnju. Takođe, industrijski kompleks na Novom Beogradu prenamenovan je u zemljište za stambenu izgradnju.

"Na sastancima koje smo imali sa strukom, obećano je da će za sve državne projekte biti organizovani konkursi, kako bi bila izabrana najbolja rešenja srpskih arhitekata. Sve će se raditi polako, jer želimo da budu izgrađeni objekti na koje ćemo biti ponosni", kaže Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “U Surčinu 30.000 stanova po 700 EUR”

  1. Goran says:

    Dovoljno je i 10% za vojsku i ministsrstvo odbrane.
    Ne moze se ici na 20% kao u kasarni “4 juli”
    jer ce to nerealno poskupeticenu ostalima

Ostavi komentar