U Subotici 10.000 objekata čeka postupak legalizacije

Nemamo posla s bahatim graditeljima, već je uglavnom reč o starijim licima koji nisu pre nekoliko decenija uknjižili svoje stanove pa sada ne mogu da ih prodaju ili ostave u nasledstvo, ističe Zoran Ćopić, načelnik Službe za građevinarstvo.

U najvećem gradu na severu Bačke od 2003. godine do danas za legalizaciju je prijavljeno oko 10.500 objekata različite namene, a do donošenja novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 11. septembra, pozitivno je rešeno 5.500 slučajeva, u kojima je priložena kompletna dokumentacija. Prema informacijama iz subotičke Službe za građevinarstvo, nema neobrađenih zahteva, a vlasnici preostalih 5.000 objekata dobiće upotrebnu dozvolu kada kompletiraju papirologiju.
- Uglavnom su problem finansije i nerešeni imovinski odnosi na parcelama i objektima koji imaju više vlasnika. Subotica definitivno nema izražen problem vezan za bespravnu gradnju, niti za bahato ponašanje većih investitora, kao što je to slučaj u nekim drugim gradovima u Srbiji. U većini slučajeva se radi o različitim dogradnjama, šupama, garažama, vikendicama, sanaciji postojećih objekata ili kućama i stanovima u kojima žive stariji ljudi slabijeg materijalnog stanja. Pre više decenija nisu razmišljali o tome da uknjiže objekat, ali sada ne mogu da ga prodaju ili daju u nasledstvo, pa su se prijavili za legalizaciju. Sa druge strane, u gradu apsolutno nema novoizgrađenih a neuknjiženih stanova, jer naši građani više ne kupuju mačku u džaku. Subotica ima katastar još od vremena Marije Terezije i svaki kupac za kratko vreme može da proveri da li je stan koji kupuje legalizovan - istakao je Zoran Ćopić, načelnik subotičke Službe za građevinarstvo.
Iako novi zakon ima nešto drugačiju regulativu vezanu za legalizaciju, oni koji su ranije podneli zahteve neće imati potrebe za prikupljanjem dodatne dokumentacije.
- Po novom zakonu najbitniji deo dokumentacije prilikom legalizacije je tehnički izveštaj koji se sada, zajedno sa četiri slike predmetnog objekta, prilaže umesto projekta. Međutim, lica koja su prema starim propisima prikupljala papire ne treba da strahuju od novih finansijskih izdataka jer ćemo ranije izrađene projekte tretirati kao tehničke izveštaje. Popust od 60 odsto na legalizaciju porodičnih kuća i stanova površine do 100 kvadrata kači i one koji su podneli zahtev po starom zakonu, ali su Subotičani i do sada imali popust 50 odsto, plus 30 odsto za one koji su ceo iznos plaćali odjednom - dodao je Ćopić.
U subotičkoj Građevinskoj inspekciji potvrđeno je da najveći grad na severu Bačke nema ozbiljnijih problema kada je u pitanju divlja gradnja. Najveće glavobolje, ističe inspektorka Snežana Pejčić, zadaju im graditelji koji počinju sa radom pre pribavljanja potrebnih dozvola ili grade etažu više nego što je predviđeno projektom.
- Investitori su uglavnom naknadno pribavljali neophodnu dokumentaciju, pa se taj problem do sada relativno lako rešavao. Međutim, prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji, svima koji nemaju sve potrebne dozvole za ono što grade biće zatvoreno gradilište i zapečaćene mašine. Takođe, ako objekat ima dozvolu, ali se odstupilo od projekta, sledi rešenje o obustavi radova, nakon čega ce investitor građevinsku dozvolu morati da prilagodi situaciji na terenu ukoliko želi da nastavi sa gradnjom - kaže Snežana Pejčić.
Prema novom Krivičnom zakoniku, lica koja grade bez građevinske dozvole, kao i ona koja takvom objektu omoguće priključke na komunalnu mrežu, biće kažnjavana zatvorskim kaznama koje se, u zavisnosi od krivičnog dela, kreću od tri meseca do osam godina, kao i novčanom globom.
- Na sreću, u Subotici nema drastičnih primera koji se odnose na navedene prekršaje. Uglavnom je reč o nekim dogradnjama ili sanacijama na porodičnim kućama, zatim garažama ili ostavama. Konstantno izdajemo rešenja o rušenju bespravno podignutih objekata, ukoliko se oni uopšte mogu nazvati tim imenom pošto je uglavnom reč o sitnijim dogradnjama, ali u poslednje vreme nije bilo potrebe za prisilnim rušenjem, jer su ih vlasnici sami uklanjali. Za sada neće biti sličnih akcija jer je po novom zakonu ostavljen rok do 11. marta 2010. godine da se legalizuju bespravno podignuti objekti - zaključuje Snežana Pejčić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar