U poslednja tri meseca odobreno 897 stambenih kredita

U poslednja tri meseca prošle godine, otkad se primenjuje Uredba o subvencionisanju stambenih kredita, odobreno je 897 kredita i izdvojeno 750 miliona dinara, izjavio je danas direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandar Jović

Jović je precizirao da je visina prosečno odobrenog kredita iznosila 38.000 evra, a od ukupno odobrenih kredita oko 40 odsto je odobreno u Beogradu, 26 odsto u Vojvodini i 32 odsto u južnoj i centralnoj Srbiji.

On je na konferenciji za novinare naveo da je je visina kredita koja je odobravana u Beogradu iznosila oko 46.000 evra.

Direktor Korporacije je ocenio je da je Uredba dala dobre rezultate jer je i oko 45 miliona evra plasirano u građevinsku industriju.

"Velike su povoljnosti i teško da ćemo u skorije vreme imati ovako povoljne stambene kredite", rekao je Jović i poručio građanima koji nemaju rešeno stambeno pitanje da konkurišu.

On je podsetio da država za odobrene stambene kredite plaća kamatu u prve tri i poslednjih pet godina optlate kredita i naglasio da su procene da kompozitna kamatna stopa koju će plaćati građani neće preći 2,5 odsto.

Na konstataciju novinara da su cene nekih stanova nakon što je startovao Program vlade povećane, Jović je rekao da ne tvrdi da nije bilo pojedinačnih slučajeva, naglasivši da cene nisu rasle, ali da nisu ni padale.

Na pitanje da li se zna koji su investitori do sada učestovali u programu, Jović je odgovorio rekao da ne može da precizira ko su tačno, ali da zna da niko od njih nije učestvovao više od 4,5 odsto u projektu.

Jović je precizirao da je za ovu godinu obezbeđeno dve milijarde dinara za nastavak Programa subvencionisanih kredita za novogradnju.

Vlada Srbije usvojila je 17. septembra 2009. Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamatne stope za stambene kredite i dugoročno stambeno kreditiranje u 2009. godini.

Za ove namene iz budžeta je opredeljeno 750 miliona dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar