U Nišu stare vile bez vlasnika

Većina zgrada u Nišu, koje su zbog istorijske i kulturne vrednosti pod zaštitom države, u relativno dobrom su stanju, mada ima i onih čije su fasade oronule jer njihovi vlasnici nemaju sredstava da ih obnove. Problem sa vilama, posebno u Niškoj Banji, predstavljaju još uvek nerešeni vlasnički odnosi, kako piše Blic.

Većina arhitektonskog nasleđa u strogom centru grada je u dobrom stanju. Palata „Andonović” je ispeskarena i jedna je od najreprezentativnijih zdanja u centru grada. Obnovljene su fasade trgovačkog niza zgrada na Trgu kralja Milana, onda zgrade na kojima je nadzidana „Gorča”, na kući u kojoj je nekad bila Jevrejska zadruga, kao i dve palate u Dušanovoj ulici, zgrada Voždove škole...
Mnogo toga je restaurirano u okviru akcije „Lepša Srbija”. Nažalost, to je prekinuto. Ostale su neobnovljene fasade nekadašnje Podoficirske menze, zgrada stare opštine, nekadašnjeg Trgovačkog doma, Roškova palata, Apelova palata, kuća trgovca Golubovića na Nišavskom keju...
- Prema našem zakonu, vlasnik kuće ili zgrade pod zaštitom države je dužan da finansira održavanje. Neki nisu u prilici da sami obnove zapuštene fasade - kaže Aleksandar Radović, savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.
Vlasnici zgrade bivšeg Trgovačkog doma već su dosta uradili na obnovi enterijera i delimično na eksterijeru. Najavljuju da će od proleća krenuti i sa rekonstruisanjem krova, koji je u lošem stanju. Nadaju da će tada biti obnovljena kupola jer se ona nalazi i na delu krova zgrade čiji su vlasnici iz Beograda.
- Veliki problem su i stare vile u Niškoj Banji. Mnoge su jako zapuštene jer su zamršeni vlasnički odnosi. Na primer, u čuvenoj vili Ristića, u kojoj je nekoliko stanova u toj vili kupio neki naš čovek koji živi u Americi, ali on nije vlasnik cele zgrade. Zato nije obnovljena fasada i ograda koja je u jadnom stanju, odneti su svi gipsani ukrasi... Salon te vile je pregrađen tako što je zid postavljen preko kamina od mermera. U sličnom stanju su i ostale vile kao što su vila Teokarevića - priča Radović.
On ističe da mnogo starih i vrednih zgrada u Nišu je porušeno zbog urbanističkih planova.
- Palata „Gorča” srušena je da bi se napravio slobodan prostor. Prema urbanističkom planu, da bi se proširila Dušanova ulica, treba da se sruši Jančićeva palata, zgrada „Stare Srbije”, kao i stara kuća na uglu Obrenovićeve i Dušanove ulice. Svim snagama ćemo se boriti da se to ne desi - veli Aleksandar Radović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “U Nišu stare vile bez vlasnika”

  1. Gordana Milovanovic says:

    Interesantno koliko ljudi zele da grade nove kuce a toliko je prelepih starih kuca u gradu.Mislim da bi vecnici ovog grada trebali da se pobrinu za stare kuce pre svega da ne dozvole da se ruse.Kad prolazim kejom cesto razmisljam koja je sledeca kuca koju ce srusiti zarad nekog novog staklenog hotela.

Ostavi komentar