U Nišu najtraženiji Bulevar Nemanjića

U gradu na Nišavi najviše se kupuju uknjiženi stanovi, ali njih ima malo piše Politika

U Nišu se najviše traže manje stambene jedinice - jednosobni i jednoiposobni stanovi, pri čemu je prava jagma za uknjiženim kvadratima, ali njih, nažalost, nema mnogo. Procenjuje se da je uknjižen tek svaki deseti stan. Po rečima, Aleksandra Ilića, vlasnika agencije za promet nekretnina „Kontrakt“, ova oblast nije najbolje zakonski rešena, a postupak uknjiženja je veoma složen.

Bulevar Nemanjića, nekadašnji Lenjinov bulevar, gde bi se skućio najveći broj onih koji traže stan u ovom gradu, sa geodetske tačke gledišta je - obična ledina. Po Ilićevim rečima, u tom bulevaru je uknjižena tek jedna zgrada, taj posao je obavljen za dve-tri zgrade u centru grada, kao i za manji broj novih zgrada koje se zidaju iz temelja.

Kao i u ostalim srpskim gradovima, u tom pogledu je pravi haos. Vlasnik zemljišta je jedan, na njemu gradi drugi, kupuje treći. Sve to otežava promet stanova i lokala, a posebno je otežano dobijanje kredita jer stambene pozajmice se lakše dobiju za uknjižene stanove.

Cene stanova zavise od lokacije i kvaliteta gradnje i kreću se od 600 do 1.200 evra. Oni koji žele krov nad glavom u pomenutom Bulevaru Nemanjića, za kvadrat stana moraju da izdvoje i više od hiljadu evra, dok cena lokala dostiže i četvorostruko višu sumu. Čak i stanovi u nadogradnji ne mogu da se pazare za manje od 800 evra po kvadratu. Slično je i u Bulevaru dr Zorana Đinđića, posebno kod Gradske i Vojne bolnice.

Najtraženiji lokali nalaze su u starom podzemnom prolazu na Trgu kralja Milana, u novom podzemnom prolazu i u tržnom centru „Kalča“ - u srcu pešačke zone Niša. Po rečima našeg sagovornika, na periferiji malo ko kupuje lokale, a ako se neko i odluči na taj korak, namera mu je da ga rentira, a ne da sam nešto otvori.

Kada je reč o kućama, Aleksandar Ilić kaže da se ne bavi njihovom prodajom, jer je papirologija složenija. I tu cena zavisi od lokacije i kvaliteta. Za dobru kuću treba izdvojiti „dobar“ novac, za srednju je potrebno manje sredstava, ali su po pravilu neophodna ulaganja u renoviranje.

U ovoj godini nije došlo do očekivanih oscilacija u prometu nekretnina i prodaja je išla kao i prošle i pretprošle godine. Ni odluka države da mlade bračne parove koji kupuju prvi stan oslobodi obaveze plaćanja PDV-a nije bitnije uticala na kupovinu stanova.

- Imali smo u ponudi i takve stanove, ali mi nije poznato da je nekome od kupaca vraćeno osam procenata PDV-a - ističe Ilić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar