U mnogim opštinama u Srbiji potpuno zamrlo tržište nekretnina

Tržište nekretnina potpuno zamrlo je i u pojedinim opštinama Braničevskog okruga, pa tako u Žagubici više od 15 godina nije prodato nijedno kapitalno dobro, dok u Golupcu čitavu deceniju nije izgrađena niti jedna zgrada.

U pojedinim opštinama u Srbiji i po deset godina nije prodata nijedna nekretnina kreditnom kupcu. Nijedna porodica u poslednjoj deceniji nije odlučila da kupi nekretninu u opštinama Bojnik, Crna Trava ili Golubac.

U ovim mestima u proteklih deset godina nije kupljena nijedna kuća ili stan na kredit. Tržište nekretnina gotovo je zamrlo i u Bosilegradu, Trgovištu, Svrljigu...

Ovakva situacija nije samo u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije, primera ima i u Vojvodini. Ni u Irigu, Sečnju i Žitištu već godinama nema kreditnih kupaca. One koji žele da se skuće ometa nemaština i niska primanja, zbog kojih ne ispunjavaju uslove za kredit.

S druge strane, u mnogim mestima su cene kvadrata toliko pale, da se celo domaćinstvo može pazariti za samo nekoliko hiljada evra.

Ni banke se, kako kažu u agencijama za nekretnine, ne utrkuju da privuku klijente iz nerazvijenih opština. Takve transakcije za njih su rizične, jer u slučaju neplaćanja teško mogu da se "oslobode" stana.

Bojan Milošević, iz niške agencije Green nekretnine, smatra da je osnovni razlog što u Svrljigu i okolnim opštinama gotovo da i nema nekretnine koja bi se mogla prodati kreditnom kupcu jeste taj što veliki broj objekata nije legalizovan. Banke ne odobravaju pozajmice za objekte izgrađene bez građevinske dozvole.

- Čak i ako neko uspe da proda nekretninu, uglavnom je kupe gastarbajteri, koji žele da imaju nešto svoje kad dođu u Srbiju, a oni plaćaju gotovinom. Kredite uzimaju mladi bračni parovi i vojna lica, a oni uglavnom teže da se nastane u većim gradovima, Nišu i Kragujevcu - objašnjava Milošević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar