U Beogradu četiri nova naselja

Za dve godine u Beogradu će nići četiri naselja. Dva na teritorijji opštine Čukarica, u blizini Lješke ulice i na Savskoj terasi, jedno na Zvezdari, tačnije u Malom Mokrom Lugu i jedno u Obrenovcu.

U ovim opštinama ujedno se nalaze i najzanimljivije lokacije na kojima će se narednih nekoliko godina najviše graditi.
U Sekretarijatu za urbanizam upozoravaju da sva proširenja moraju da se sprovode shodno generalnom urbanističkom planu, pa zato svi koji legalno žele da se bave izgradnjom moraju da sačekaju da se usvoje, kako piše Blic.
Prema rečima Branislava Tomića, zamenika predsednika opštine Čukarica, ova opština će sledećih nekoliko godina biti najatraktivnija.
- Planirano je da se na takozvanoj Savskoj terasi izgrade kompleksi stanova i poslovnog prostora, a slično je predviđeno i za deo ispod Lješke ulice, na Banovom brdu. Takođe, na ovim mestima biće izgrađeni i brojni tržni centri. Područje Savske terase, i to deo od Belih voda do Železnika, jedno je od najboljih gradskih lokacija za koju su investitori već pokazali interesovanje - kaže Tomić.
Područje ispod Lješke ulice, od zgrade opštine do Čukaričke padine, za sada je zaposednuto privatnom gradnjom. Prema Generalnom urbanističkom planu, to je javno zemljište predviđeno za širenje pogona „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”. Opština je, međutim, pokrenula inicijativu kod urbanista da se usaglase GUP i detaljni urbanistički plan.
Osim Banovog brda, za investitore su interesantna i prigradska naselja u opštini Čukarica. Posebno se među njima ističu Sremčica i Železnik, a Umka je obeležena kao lokacija budućnosti, gde će velike firme imati svoje ispostave.
Kada je reč o Zvezdari, kao drugoj atraktivnoj lokaciji za nastanak novih naselja, trenutno se čeka nacrt detaljnog urbanističkog plana Malog Mokrog Luga, kako bi se konačno legalizovali bespravno sagrađeni objekti, izgradila kanalizacija.
Nacrt detaljnog urbanističkog plana Malog Mokrog Luga biće gotov početkom februara, a nakon razmatranja Komisije za planove, sledi obavezni javni uvid kad će građani moći da upoznaju plan i da izlože primedbe. Kad plan bude usvojen može se razmišljati i o proširenju Bulevara kralja Aleksandra.
- Stanje u Malom Mokrom Lugu posledica je decenijske nebrige prema građanima, bez urbanističkog reda, bez osnovnih uslova za život - kaže Milan Popović, predsednik Opštine Zvezdara.
Na inicijativu ove opštine radi se i plan detaljne regulacije područja Stražarska kosa. Planirano je da se ovde izgradi potpuno novo naselje za najviše 10. 000 stanovnika. Ovaj teren izabran je jer je najmanje ugrožen divljom gradnjom, a tehnologija izgradnje koja će biti primenjena rešiće problem klizišta. Naselje će imati sve neophodne ustanove od škola, vrtića, trga, ustanova kulture...
Predsednik zvezdarske opštine apeluje na sugrađane da budu strpljivi i da ne ulažu u nelegalnu gradnju, već da sačekaju usvajanje planova, kad će moći da grade u normalnim uslovima i bez rizika.
Po njegovim rečima, da bi usvojeni planovi bili što bolji, treba da postoji kvalitetna saradnja između Grada i opština prilikom izrade planova.
Osim Čukarice i Zvezdare, zainteresovani investitori će u narednom periodu dobiti priliku da grade i u Obrenovcu, delu Rakovice i Palilule, pa ne treba biti iznenađen ako za nekoliko godina Beograd ne bude ličio na ono što je danas.

Problem Čukarice - kanalizacija
U opštini Čukarica smatraju da u ovom pravcu „širenje” nije ranije počelo jer je veliki probleme nerešena kanalizaciona infrastruktura. - Izrada kolektora u Ostružnici, koji treba da bude nosilac primarne mreže, u fazi je izrade projekta. Tek nakon toga biće stvoreni uslovi za priključenje domaćinstava na kanalizaciju - objasnili su u opštini Čukarica.

Prvo naselje za 40.000 ljudi
Branislav Tomić, zamenik predsednika opštine Čukarica, kaže da će pravo naselje nići na lokaciji niz Savu i da će ono brojati oko 40.000 stanovnika. Njima će biti obezbeđeno sve, od škole, pošte, crkve do obdaništa. S druge strane, uz samu Ibarsku magistralu biće otvoreni veliki trgovinski lanci.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar