Turska, Novi Zeland i Kanada sa najvećim rastom cena nekretnina u svetu

Turska je svetski lider po rastu cena nekretna, ali je godišnja stopa rasta u drugom kvartalu 2016. godine pala sa 19 % odsto na 14 odsto, navodi se u izveštaju konsultantske kuće Knight Frank.

Pored Turske, usporavanje rasta cena zabeleženu je i u Švedskoj, sa 13%, na 9 odsto.

Novi Zeland je na drugom mestu, sa godišnjim rastom cena nekretnina 11,2 odsto, dok je Kanada na trećem mestu sa rastom 10 odsto.

Kako se navodi u izveštaju, ključna azijska tržišta, Hong Kong, Tajvan i Singapur zauzimaju tri od poslednjih pet mesta na listi. Razlog tome su mere vlasti u cilju “hlađenja” tržišta nekretnina, usporen ekonomski rast i jači dolar koji obuzdavaju prodajne cene.

Brazil je u drugom kvartalu 2016. godine zabeležio pad cena nekretnina od 0,7 % u odnosu na isti period prošle godine.

Prosečan rast cena kuća u Kini iznosio je 5.9 odsto na godišnjem nivou, ali se razlika u cenama između pet gradova (Peking, Guangdžou, Sania, Šangaj, Šenžen) i ostalih gradova povećava.

U fokusu investitora u narednom periodu biće tržište u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, tržištima koja su u zabeležila rast cena 5,2% odnosno 5,1 odsto.

“Predsednički izbori u SAD i pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU će na kraju, kratkoročno i u srednjem roku, odrediti poverenje vlasnika imovine i protok kapitala diljem sveta”, navodi se u izveštaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar