Tunel kroz Frušku goru

Počele konsultacije o jednoj od najvećih infrastrukturnih investicija u Srbiji. Auto-put Novi Sad - Ruma, dužine 27 kilometara za 30 meseci

Predstavnici republike i pokrajine započeli su u petak konsultacije u vezi sa jednom od najvećih infrastrukturnih investicija u Srbiji - izgradnji auto-puta Novi Sad - Ruma koji uključuje i tunel kroz Frušku goru.

Prema planu, auto-put bi trebalo da bude završen u narednih 30 meseci. Tako će Novi Sad poprečnom vezom biti spojen sa Koridorom 10 i granicom sa Hrvatskom i BiH.

Dužina auto-puta Novi Sad - Ruma sa tunelom kroz Frušku goru iznosiće 27 kilometara i prolaziće kroz tri opštine - Novi Sad, Irig i Rumu. Na ovom području živi oko 400.000 stanovnika i posluje blizu 30.000 preduzeća, a nedaleko od trase auto-puta nalazi se i 12 industrijskih i jedna slobodna zona.

- Ovaj projekat zahteva punu sinhronizaciju republike, pokrajine i lokalnih samouprava - kazala je Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave posle sastanka u Novom Sadu sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem. Krajem prošle godine potpisan je predugovor sa kineskom firmom "Putevi i mostovi", vredan 642 miliona evra, koji obuhvata izgradnju dva regionalna puta, od kojih je jedan od Novog Sada do Rume, a drugi je Moravski koridor u Centralnoj Srbiji.

Pajtić je ocenio da će tunel kroz Frušku goru, od oko tri kilometra, biti najduži u Srbiji i naglasio da će taj auto-put imati ogroman ekonomski značaj, jer će spojiti Bačku i Banat sa Sremom i omogućiti veću prohodnost preduzećima i građanima. Put sa tunelom, dodao je Pajtić, ima i veliki ekološki značaj, jer je Nacionalni park "Fruška gora" veoma opterećen teretnim saobraćajem i svakodnevno se devastira.

DO RUMUNIJE

Prema najavi vojvođanskog premijera, u planu je povezivanje budućeg auto-puta sa rumunskom granicom, što bi počelo da se ostvaruje posle 2015. godine. Time se želi stvoriti dobar ambijent za privlačenje stranih investitora.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar