Tržište nekretnina ključa, svi žele tu da žive

Kanadska ekonomija, potpomognuta niskim kamatnim stopama i deprecijacijom nacionalne valute, isplivala je iz naftne krize.

Kanada je spremna da ove godine ostvari oporavak, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ipak, pregrejano kanadsko tržište nekretnina nastavlja da brine ekonomiste, upozorio je Fond, a prenosi agencija Frans pres.

Posle više od godinu dana poteškoća, prouzrokovanih naftnom krizom u 2014. godini kada su cene nafte pale za gotovo polovinu, bruto domaći proizvod (BDP) Kanade bi trebalo ove godine da poraste na 1,7 odsto, navodi se u izveštaju MMF-a, što je ubrzanje u odnosu na rast od 1,2 odsto iz prošle godine.

Kanada je peti najveći proizvođač nafte na svetu i bila je teško pogođena sunovratom cena ove sirovine, zbog čega je njena ekonomija izgubila više od polovine vrednosti, a poslovne investicije su pale, pošto su se energetske kompanije povukle iz istraživanja i eksploatacije nafte.

Ipak, rekordno niska referentna kamatna stopa od 0,5 odsto i pad vrednosti kanadskog dolara na 0,78 američkih dolara, pružili su podsticaj kanadskoj privredi.

"Naftna kriza je prvi veći test ekonomske i finansijske otpornosti Kanade od perioda globalne finansijske krize iz 2008. godine", saopštio je MMF.

Fond je, takođe, pozdravio plan zvanične Otave da potroši više milijardi dolara na infrastrukturu u narednim godinama, ali u analizu nije uvrstio efekte privremenog zatišja u proizvodnji nafte izazvanog prošlomesečnim požarima u kanadskoj pokrajini Alberti.

Naime, proizvodnja nafte, koja se sada postepeno obnavlja, bila je smanjena za 1,2 miliona barela nafte dnevno tokom maja.

Fond je upozorio i na opasnost pregrevanja tržišta nekretnina, pošto deset od petnaest tržišta nekretnina u Kanadi pokazuje "znake precenjenosti", prema juče objavljenom izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

"Vankuver je jedno od mesta u svetu gde bi svi voleli da žive", rekao je generalni sekretar OECD-a Anhel Gurija.

Cene nekretnina u Vankuveru su skočile za 30 odsto u proteklih godinu dana zaključno sa 31. majem, a u Torontu za 16 odsto, navodi AFP.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar