Trgovanje nekretninama pod hipotekama: Prodato samo 30 stanova

Banke su već aktivirale oko 500 hipoteka kojima su pokrivene nekretnine, ali za osam godina prodato je samo 30 stanova

Svaki drugi dinar kredita banke su odobrile za stambene zajmove. Građani su za poslednjih osam godina uzeli više od 80.000 stambenih zajmova, u vrednosti od oko 380 milijardi dinara. Od toga, blizu 5.000 korisnika ove pozajmice ne može više da otplaćuje rate, a banke su već aktivirale oko 500 hipoteka kojima su pokrivene nekretnine, ali za osam godina prodato je samo 30 stanova.

Banke same na svojim sajtovima oglašavaju prodaju oduzetih nekretnina ili ih šalju na licitaciju, ali malo je zainteresovanih kupaca iako su u mnogim slučajevima cene niže nego na tržištu. Takođe i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita objavila je spisak 179 nekretnina širom Srbije koje su na prodaju, s detaljnim podacima počev od površine stana i broja soba...

- U Sosijete ženeral banci kašnjenje po kreditima je na dvostruko nižem nivou od proseka na tržištu - ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke. - U ovom trenutku imamo dvadesetak aktiviranih hipoteka što je prihvatljiv broj ako uzmemo u obzir da banka u svom portfelju ima preko 10.000 stambenih kredita. Aktiviranje hipoteke je poslednja opcija kojoj naša banka pribegava i to tek ukoliko ne postoji ni jedno drugo rešenje.

Bankari i nadležni upozoravaju da svi koji se odluče na to da stan kupe uz pomoć stambenog kredita moraju dobro da odvagaju svoje finansijsko stanje da se ne bi našli u neprilici da ne mogu da plaćaju mesečne rate kredita. Nacionalna korporacija osigurava kredite koje banke odobravaju građanima za kupovinu stanova i samim tim preuzimaju deo rizika nenaplativosti tog kredita, što znači da snose 75 odsto gubitka banke za nenaplaćeni kredit.

NAJREDOVNIJI

Uprkos činjenici da imaju prihode koji su među najmanjima u Evropi, pa i u regionu, naši građani spadaju u revnosnije zajmotrašce koji redovnije namiruju rate. Bankari pak ističu da su korisnici stambenih kredita još uvek najredovnije platiše među zaduženima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar