Tasmajdan

Park Tašmajdan nalazi se između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra gde je nekada je bio veliki kamenolom.

Ime

Zbog toga je i dobio ime Tašmajdan (na turskom taš - kamen, majdan - mesto gde se vadi kamen). Po jednom starom svedočenju "može se slobodno reći da su u Beogradu sva stara zdanja... ozidana ovim ovde vađenim kamenom". U katakombama nastalim posle vađenja kamenih blokova, dugo su bila skladišta municije i vojni magacini, a služile su i kao skloništa i zavojišta za ranjene vojnike.

Polozaj

Tašmajdan počinje 600 m jugoistočno od Terazija i pokriva jugozapadni deo opštine Palilula. Park se graniči sa opštinom Vračar na jugu i opštinom Stari Grad na zapadu. U užem smislu, Tašmajdan zauzima površinu ograničenu Takovskom ulicom na severozapadu, Ulicom Ilije Garašanina na severoistoku, Beogradskom ulicom na jugozapadu i Bulevarom kralja Aleksandra. Najveći površine zauzima sam park, dok su severni i zapadni delovi urbanizovani. U širem smislum Tašmajdan obuhvata površinu koja se na severu proteže do između ulica Ilije Garašanina i 27. mara, a na istoku do područja između Beogradske i Karnedžijeve ulice.

Istorija

Za vreme opsade Beograda, u jesen 1806. godine, Karađorđe se ovde ulogorio i podigao šator. Posle Drugog srpskog ustanka knez Miloš Obrenović, podižući srpsku varoš u Savamali, naredio je oko 1826. da se staro srpsko groblje sa Varoš-kapije preseli na Tašmajdan. Na tašmajdanskom platou sazidana je 1835. stara crkva Sv. Marka (srušena prilikom bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine). Na Tašmajdanu je 30. novembra 1830. pročitan sultanov hatišerif o unutrašnjoj nezavisnosti Srbije. Godine 1909. ovde je izgrađena prva Seizmološka stanica koja postoji i danas. Na Tašmajdanu i oko njega danas se nalaze crkva sv. Marka (nova, građena 1931-1940), Ruska crkva (1924), Glavna pošta (1934), SRC "Tašmajdan", hoteli "Taš" i "Metropol", kafana "Madera", Radio-televizija Srbije, dečiji zabavni park...

Dana 23. avgusta 2007. u parku je otkriven spomenik pesnikinji Desanki Maksimović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar