Sve više zainteresovanih kupaca

Zaokret na tržištu nekretnina nastao je zbog odluke Vlade Srbije da pomogne građanima da uz subvencije države obezbede krov nad glavom

Posle najave da će početi odobravanje subvencionisanih kredita, izgleda da je „oživelo“ i tržište nekretnina ne samo u Beogradu već i širom Srbije. U Novom Sadu je sve više zainteresovanih za nove kvadrate.

­ Primetno je veće interesovanje za kupovinu stanova, a i promet je povećan u odnosu na prethodne mesece. Sa velikim nestrpljenjem, pre svega mlađi očekuju subvencionisane stambene kredite koji će im omogućiti kupovinu stana u novogradnji. Investitori su zadovoljni jer će imati kome da prodaju stanove. U Novom Sadu cena je u proseku oko 1.000 evra po kvadratu. U naselju Stara Detelinara, kvadratni metar košta od 850 do 900 evra. U Bulevaru oslobođenja cena je oko 1.000, a u centru i na Grbavici, oko 1.300 evra po kvadratnom metru. Zanimljivo je da su cene luksuznih stanova u novogradnji u samom centru grada znatno niže. Radi se o tri zgrade u blizini Srpskog narodnog pozorišta. Stanovi se mogu kupiti po ceni od 1.500 evra po kvadratu, dok je ranije iznosila 500 evra više. Razlog tome je u činjenici da narod nema para za luksuz i da im je najvažnije da steknu krov nad glavom, a ostalo može i da sačeka. Mnogi građani koji imaju sredstva za kupovinu stana smatraju da će zbog kredita kvadrati poskupeti i odlučuju se za kupovinu stanova. Vlasnici starih stanova drže cene i nadaju se da ukoliko bude više sredstava za kredite može doći i do poskupljenja kvadrata. Ipak, treba sačekati. Važno je da je promet nekretnina krenuo posle dužeg zastoja ­ kaže Elizabeta Spasojević, vlasnica agencije Kvadrat plus.

Situacija u centralnoj Srbiji je slična. Na primer, u Čačku je takođe, povećan promet nekretnina u odnosu na prethodni period.

­ Cene starih stanova u Čačku su niže za deset odsto. U samom centu kvadratni metar košta od 750 do 800 evra, a na nešto udaljenijoj lokaciji od 650 do 750 evra. Kvadrati u novogradnji su skuplji, njihova cena je oko 900 evra. Nešto više, tačnije 950 evra košta kvadratni metar stana u užem centru oko gradskog parka. Ali ima i jeftinijih stanova u novogranji. Na primer, u Avladžinici i Aveniji 1 kvadratni metar košta 800, a u Aveniji 2 od 700 do 750 evra. Ono što je dobro je to da se u Čačku uglavnom, gradi kvalitetno i da se poštuju rokovi. To je i razumljivo. Grad je relativno mali, lako se može saznati ko i kako gradi na osnovu čega se građani i opredeljuju za kupovinu. Ima investitora koji zaista stavljaju sendvič zid, kvalitetnu stolariju parket, sanitarije, dakle vode računa o tome da stan ili lokal izgleda ne samo lepo na prvi pogled već i da može dugi niz godina da se koristi bez izdataka za raznorazne popravke. Kupci imaju poverenje u investitore i ne retko se odlučuju za stanove koji su tek započeti jer je tada i cena niža. Oni čija je porodica četvoročlana najčešće kupuju dvosoban ili dvoiposoban stan. Kuće se i dalje slabo prodaju, tačnije samo u slučajevima kada je kupac zainteresovan za lokaciju. Prodaju se i novi i stari stanovi. Nemaju svi uslove da dobiju subvencionisane kredite ali se i banke sada trude da ponude što povoljnije uslove tako da se oni koji su do sada čekali i razmišljali, ipak opredeljuju za kupovinu stanova ­ kaže Gordana Tatalović, menadžerka agencije Tatalović.

Uprkos krizi stanovi se kupuju i u Nišu. Cena kvadratnog metra iznosi od 700 do 1.500 evra, a kupci su najčešće, kao i u ostalim gradovima u Srbiji mlađi bračni parovi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar