Sve duži spisak sigurne ponude stanova

Privredna komora Srbije postavila je na svom sajtu www.pks.rs bazu podataka sa ponudom slobodnih, raspoloživih stanova, koje na prodaju nude građevinske firme iz Srbije. Ova baza treba da omogući kupcima da lakše i na sigurniji način dođu do željenog stana, jer te stanove nude građevinske firme koje imaju sve uredne papire i izdate građevinske dozvole. Na taj način ova baza podataka prvi je filter na putu za sigurnu kupovinu stana, a poslovna banka od koje se uzima kredit je drugi ­ rečeno je na konferenciji za štampu u Privrednoj komori Srbije prilikom predstavljanja ponude stanova koji su na prodaju.

Baza se lako otvara i jednostavno se može pretražiti ukupna ponuda u Srbiji. U ponudi je trenutno oko 1.000 stanova, ali lista se ažurira svakoga dana jer se stalno javljaju građevinske firme koje imaju stanove u ponudi, objasnio je Goran Dugandžija, predsednik Odbora za visokogradnju u Udruženju za građevinarstvo, IGM i stambenu privredu Privredne komore Srbije.

­ Za tačnost i ispravnost podataka, odgovornost snose same građevinske firme, a Odbor za visokogradnju Udruženja za građevinarstvo sproveo je anketu među kompanijama i dobijene podatke smo obradili. Ovu ponudu objavili smo, između ostalog i zato što je Vlada Srbije odlučila da se subvencionisani krediti odobravaju za sve stanove u novogradnji, a građevinska industrija predlagala je da ti krediti važe samo za stanove koje grade i prodaju građevinska preduzeća, rekao je Dugandžija.

Govoreći o tačnosti podataka koji se nalaze u bazi podataka na sajtu PKS, sekretar Udruženja za građevinarstvo, IGM i sambenu privredu Goran Rodić rekao je da su anketu popunila preduzeća i da su svi podaci validni, pa su samim tim smanjene mogućnosti za manipulaciju stanovima. Ukoliko neka firma dostavi podatke koji nisu tačni, posle provere sa bankama, njena ponuda skida se sa sajta PKS, a Sud časti PKS pokreće postupak. Takvim firmama biće uskraćena dozvola za dalju gradnju kao i sva javna ovlašćenja koja poseduje PKS. Rodić je skrenuo pažnju da od svih stanova koji se u Srbiji, naročito u Beogradu, nude na tržištu, bar polovina nije ponuda građevinskih firmi nego nekih drugih investitora.

Anđelko Kovačević, potpredsednik Privredne komore Srbije, ukazao je na veoma težak položaj građevinske industrije u Srbiji i upozorio da od njenog rada i napretka zavisi veliki broj drugih privrednih grana u zemlji. Subvencionisani krediti jesu mera koja podstiče tražnju, ali ponuda stanova je skromna, naglašava Kovačević.

­Nadležnim ministarstvima smo rekli da zaborave na tu jeftinu cenu stanova od 500 evra po kvadratu i predlagali da pustimo tržište da formira cenu. Ali, kao posebnu meru predlagali smo lizing stanova i onda bi se banke više uključile i obezbedile povoljnu otplatu stana. To nije sada moguće zbog nedostatka zakonskih rešenja.

Odgovarajući na pitanja o visini cena kvadrata, naročito u Beogradu, kao i o profitima koji se ostvaruju, Kovačević je pomenuo da je u glavnom gradu građevinska cena, u zavisnosti od opremljenosti stana, od 600 do 1.100 evra. Na to se dodaje cena zemljišta kao i cena finansiranja, ali i cena pribavljanja lokacije koja je i do 30 odsto ukupne cene. Nema sumnje da su zarade na stanogradnji vrlo visoke, naročito na popularnim lokacijama, ocenjuje Kovačević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar