Svaki objekat biće uslikan iz aviona

U narednih nekoliko meseci trebalo bi da krene slikanje Beograda iz aviona, koje će zabeležiti svaku kuću, zgradu ili garažu izgrađenu na teritoriji grada. Time će biti napravljen presek svih objekata u prestonici, ali i spisak bespravnih građevina pred nadolazeću masovnu legalizaciju. Na taj način bi, prema obećanjima nadležnih, trebalo da bude stavljena tačka na zidanja bez dozvola.

Započećemo snimanje čim se steknu uslovi za to. Prethodno ćemo raspisati javni konkurs za ovaj posao i čim bude potpisan ugovor sa izvođačem, slikanje iz aviona može da krene - kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Posedovanje ortofoto snimaka biće veoma važno za zaustavljenje baspravne gradnje u Beogradu, gde prema procenama Ministarstva za prostorno planiranje ima oko 450.000 nelegalnih objekata. Novim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji predviđeno je da svi bespravni objekti sagrađeni do dana njegovog usvajanja mogu da budu legalizovani, piše Blic.

- Mi već posedujemo neke ortofoto snimke Beograda. Fotografisanje iz vazduha već je obavljano nekoliko puta od 2000. godine. Organizovano je 2003. a poslednja ova akcija bila je 2007. godine - kaže Bajić.

Snimanje iz vazduha najavio je ministar Oliver Dulić još pre donošenja novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji, jer je uoči njegovog usvajanja bila pojačana gradnja bez dozvola. On je tada upozorio sve one koji bespravno grade da njegovo ministarstvo već poseduje ortofoto snimke svih gradova i da neće dozvoliti zloupotrebu novog zakona.

Ortofoto snimci su izuzetno značajna tehnologija, koja omogućava sagledavanje objekata iz svih uglova u određenom trenutku i uz pomoć njih veoma precizno može da se prati stanje na terenu. Dakle, moći će da se vidi gotovo svaki nelegalni kvadrat koji je u međuvremenu sazidan, bilo da se radi o izgradnji novog objekta ili samo doziđavanja. Za razliku od snimaka iz aviona, „gugl zemlja” virtuelna mapa čitavog sveta i predstavlja snimke sa satelita. U toj verziji objekti mogu da se vide samo iz ptičje perspektive.

Potrebni dokumenti

Do sada je u Beogradu podneto oko 150.000 zhteva za legalizaciju, koji bi po najavama trebalo da budu rešeni u naredne dve godine. Po novom Zakonu o izgradnji ovaj proces će biti značajno pojednostavljen, a administracija će po dobijanju urednih papira imati rok do 15 dana da završi kompletan postupak. Oni koji žele da legalizuju kuću ili stan moraju da imaju sledeće papire:

- dokaz o pravu svojine ili zakupa građevinskog zemljišta

- dokaz o uplati administrativne takse

- dokaz da je plaćena naknada za uređenje građevinskog zemljišta

- fotografija kuće ili stana

- zahtev za naknadno izdavanje građevinske dozvole

- tehnički izveštaj o stanju objekta (nije potreban za stan)

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar