Subvencionisani krediti kreću krajem nedelje

Očekuje se da će zastoj u odobravanju subvencionisanih stambenih kredita biti otklonjen krajem ove nedelje, kada bi ministarstva finansija i privrede trebalo da se usaglase ko će potpisivati ugovore za kreditiranje.

Kako nam je potvrđeno u bankama, zastoj traje, ali bi on trebalo da bude otklonjen nakon usvajanja uredbe o podršci građevinskoj industriji, kojom će biti definisano ko će potpisivati ove ugovore. Dosadašanja praksa je bila da to čini Ministarstvo finansija, potom dva ministarstva - finansija i privrede, a očekuje se da bi ponovo samo jedno stavljalo paraf.

U Komercijalnoj banci kažu da redovno obrađuju zahteve građana podnete za subvencionisane stambene kredite, a da one koje banka odobri prosleđuju na odobrenje u Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita.

- Odobrenje zahteva od NKOSK-a podrazumeva i rezervisanje novca iz budžeta RS namenjenih za finansiranje ove vrste kredita. Klijenti kojima je NKOSK odobrila kredite su blagovremeno obavešteni. Procedura realizacije subvencionisanih stambenih kredita podrazumeva da banka od NKOSK-a dobija ugovore koji su potpisani u Ministarstvu. U poslednje vreme ova procedura nešto duže traje - ukazuju u Komercijalnoj banci.

Nekoliko posetioca našeg portala obratilo se s istim problemom.

Dokumentaciju za stambeni kredit predali su banci pre mesec i po, koja ih je prosledila Nacionalnoj korporaciji. Iz NKOSK-a su dobili obaveštenje da im je kredit odobren, ali do sada još nije legao novac na račun.

- U proceduru za kredit ušla sam 15. oktobra, a 13. novembra sam dobila poruku od NKOSK da mi je kredit odobren i da je u toku priprema ugovora sa državom. Od tada ni traga ni glasa - kaže Ana A. iz Beograda.

Juče je kontaktirala NKOSK. Dobila je odgovor da će ugovori za subvencionisane kredite moći da se proslede ministarstvu tek nakon izmene Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji, što će se desiti na sednici Vlade.

Čeka više od 45 dana

- Zahtev banci smo podneli pre mesec i po za stan od 56 kvadrata u naselju “Stepa Stepanović”, već smo dali 3.600 evra kapare. Banka je odobrila kredit od 64.000 evra, što je 80 odsto vrednosti nekretnine. Pre sedam dana dobili smo obaveštenje da je NKOSK odlučila pozitivno. Sad čekamo - kaže Beograđanka Nataše V. kojoj su u banci rekli da ne mogu novac da prebace dok ne dobiju ugovor iz ministarstava.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar