Subvencije za stambene kredite kasne godinu dana

Isplata subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade osobe i mlade bračne parove u RS kasni čak godinu dana.

Ogorčeni korisnici stambenih kredita kažu da su poslednje subvencije Vlade primili u junu, kada su isplaćene subvencije za juni i juli 2015.

- Ovo je prvi put da se sa isplatom kasni punih godinu dana. Nadležni u Ministarstvu finansija i u Ministarstvu porodice, omladine i sporta uporno se pozivaju na nedostatak sredstava ili prebacuju loptu u tuđe dvorište govoreći da je drugo ministarstvo krivo, zato što oni određuju prioritete.

Izgleda da je porodica postala poslednja na listi prioriteta – požalili su se medijima korisnici subvencija.

Odgovori na pitanje zašto se toliko zaostaje sa isplatama i kolika su sada ukupna dugovanja za subvencije, iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS nije dobio do zaključenja ovog teksta. Po poslednjim podacima, iz decembra prošle godine, ovu subvenciju u RS koristilo je ukupno 2.773 mladih koji su od 2008. podigli stambene kredite po kreditnoj liniji IRB RS.

Na početku prošle godine za isplatu tih subvencija je mesečno bilo potrebno nešto više od 104.000 KM, a na to treba još uračuniti i obaveze za novih 485 korisnika koji su od tada dobili pravo na subvenciju.

Iz Ministarstva su ranije priznali da se subvencije ne isplaćuju svaki mesec, kako je predviđeno, ali su tvrdili i da će sve predviđene rate biti isplaćene.

- Odobreno pravo na subvenciju i uplata budžetskih sredstava za kreditnu obavezu korisnika subvencija nije upitna, ali postoje nekada tehničke i finansijske prepreke koje prolongiraju uplatu, koja se na kraju u potpunosti ostvari, nekada i za tri ili četiri meseca retroaktivno – naveli su prošle godine iz Ministarstva.

Tada su poručili i da ovaj projekat postoji da bi se mladima i mladim bračnim parovima pomoglo u otplati stambenih kredita subvencijom jednog procentnog poena kamatne stope, te da povremena kašnjenja ne umanjuju njegov značaj.

Novi krediti

Svi koji su zainteresovani za stambene kredite za samce i parove do 35 godina starosti, namenjene za prve stambene jedinice, od juče mogu da podnesu zahtev IRB RS. Korisnici bi, između ostalog, trebalo da ispunjavaju uslove da su im mesečno raspoloživi prihodi po domaćinstvu do 1.200 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar