Subvencije oživele tržište, cene kvadrata ostale iste

Jeftine stambene kredite najčešće koriste mladi bračni parovi...

Posle nepuna dva meseca od pokretanja programa subvencionisanih stambenih kredita, tržište nekretnina je malo živnulo, a cene kvadrata nisu poskupele uprkos većoj potražnji, kažu u agencijama za nekretnine. Ipak, na tržištu je i dalje primetan nedostatak novogradnje.

Program subvencionisanja stambenih kredita je počeo da revitalizuje tržište nekretnina. Kupci su prestali da čekaju nerealna dodatna pojeftinjenja kvadrata, koji je u toku krize značajno pao, zbog slabe ponude, ali i nikave tražnje. Sa sigurnošću možemo reći da cene, nasuprot najavama, nisu skočile zbog veće tražnje, delimično i zbog toga jer je država stavila do znanja da program ne sme biti uzrok poskupljenjima - objašnjava za „24 sata“ Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama.
Prema njegovim rečima, tražnja se drastično povećala, ali novogradnje i dalje nema dovoljno.
- Ponuda je loša, ali nije sav problem u investitorima. Papirologija je spora, a sad problem predstavlja i tumačenje Zakona o planiranju u izgradnji. Trenutno 70 projekata samo u Beogradu čeka zbog problema sa lokacijom.
Kada je reč o potražnji, najčešće se traže manji stanovi na periferiji, jer su najjeftiniji, a, prema Sekulićevim rečima, cene kvadrata novogradnje kreću se od 1.100 evra na daljoj periferiji do 3.000 evra u strogom centru. Prema informacijama iz Ministarstva ekonomije, za prvih mesec dana podneto je oko 600 zahteva za kredit.
I Srđan Vujičić, iz konsultantske kuće „King Sturge“, kaže da se tržište oporavilo, a cene ostale iste.
- Presudnu ulogu nisu imali krediti, već činjenica da kriza prolazi. Subvencije su svakako imale uticaja. Problem je što se po trenutnim uslovima na ovaj način mogu kupiti samo manji stanovi, dok veće stambene jedinice nemaju prave kupce na kredit - zaključuje Vujičić.
Novi stambeni krediti namenjeni su mlađima od 45 godina. Učešće je pet odsto, a rok otplate je 30 godina, od čega su prve tri i poslednjih pet beskamatne, a ostatak duga se vraća po kamatama od 4,9 do 5,9 odsto.

Svi stanovi na jednom mestu
Na sajtu Privredne komore Srbije (PKS) trenutno se nalazi jedinstvena lista od 1.100 stanova u novogradnji ili u završnim fazama izgradnje, za čiju kupovinu može da se podigne novi subvencionisani stambeni kredit. Sve firme imaju validnu dokumentaciju, čime je bezbednost projekata zagarantovana, a klijenti ne moraju da lutaju po gradu niti da od „skupih“ posrednika dobijaju informacije o stanovima.

Cene kvadrata novogradnje
Lokacija Cena
Lekino brdo, Rakovica 1.100€
Miljakovac, Mirijevo 1.200-1300€
Novi Beograd 1.500-2.500€
Centar 2.500-3000€

Primer za kredit od 50.000€
Klijent
Učešće 2.500€ (5%)
Banka
Iznos 37.500€ (75%)
Kamata 5%
Rok 22 god
Rata 233€
Država
Iznos 20.000€ (20%)
Kamata 0 odsto
Rata 58-68€ (prve 3 god)
Rata 167€ (posl. 5 god.)

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar