Starogradnja jeftinija, nova zgrada komfornija

Da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili u staroj predratnoj zgradi ili soliteru zidanom u vreme SFRJ? Na ovu dilemu teško je odgovoriti sa sigurnošću. Naime, ljubitelji starih stanova imaju bar pet jakih aduta. Ipak, novo je novo, pa i ova opcija ima isto pet dobrih argumenata.

Ako su u istom kvartu, korišćeni stanovi na tržištu nekretnina su po pravilu od 10 do 20 odsto jeftiniji od novogradnje. Kod njih su sređeni su papiri, kvadrati legalizovani. Nekada se Beograd planski gradio, pa uhodanom sistemu, pa se znalo da pored svih planski izgrađenih stambenih lamela moraju da se grade škola, vrtić, prodavnica, dispanzer, stanice javnog prevoza, zelena tržnica... Ovako su se zidali Novi Beograd, Banovo brdo, Cerak, Vidikovac, Banjica, Konjarnik... A sličnu infrastrukturu ima i stari deo Beograda.

U vreme komunizma zidale su se jake zgrade sa puno armature i betona. A predratne zgrade imaju debele zidove od pune cigle. Međutim, one nisu energetski efikasne kao nove zgrade.

PROČITAJTE JOŠ - „Salonci” cenjeni na tržištu

Stari objekti su u najvećem broju slučajeva izgrađeni od prirodnih i izvornih materijala, debelih zidova i visokih spratova. Na ovakvim objektima, zbog njihove starosti, lakše je uočiti kakvog su kvaliteta. Stari stil gradnje uglavnom ima dobar raspored prostorija i nude retro osećaj - priča arhitekta Milan Petrović.

Prilikom kupovine doma u starogradnji, kupac, ako nema nekretninu na svoje ime, može da dobije olakšicu na plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava. To je značajnije manje, nego kada se dobije olakšica na povraćaj PDV, prilikom kupovine prvog stana na svoje ime u novogradnji.

Starogradnja, po pravilu, zahteva velika novčana ulaganja.

Ako je nekretnina za adaptaciju, ona mora biti dovoljno jeftina da kupac, nakon što u nju investira, može reći da je bolje prošao nego da je kupio novi stan - priča Petrović.

Najskuplje su zamena stolarije i parketa i adaptacija kupatila. To u zbiru može da bude od pet do dvanaest hiljada evra, ako se koriste prosečni materijali. U tu cenu treba uračunati i usluge majstora. Često, kada se zagrebe, dolazi se do zaključka da je renoviranje stana, kao lečenje karijesa. Otvarite zidove i shvatite da je potrebna obnova dotrajalih instalacija - za struju, vodovodnih cevi i plinovoda. Pre useljenja najčešće nije moguće odvojeno čitanje potrošnje vode i troškova grejanja.

Računica kaže da se starogradnja isplati jedino ako novi vlasnik sam zna da majstoriše. U svakom drugom slučaju, cene stana dođe na isto, kao novogradnja. Trošenje živaca sa majstorima, često, nema cenu.

Međutim, tas na vagi nije u svakom slučaju na strani tek izgrađenih kvadrata.

Nove zgrade koje su zidane po najnovijim standardima, sa potpunom, hidro, termo i zvučnom izolacijom, kvalitetnije su od bilo koje stare gradnje. Problem je što veoma mali broj investitora poštuje sve propisane standarde - objašnjava Milan Ilić, jedan od prestoničkih agenata za promet nekretnina.

PROČITAJTE JOŠ - 5 koraka do kupovine stana

Pravu, kvalitetnu gradnju prati i prilično visoka cena kvadrata za naše uslove. Neki investitori štede na materijalu, pa za nekoliko godina zgrada izgleda kao posle cunamija. Krovovi prokišnjavaju, odlepljuju se pločice, stolarija ne dihtuje, sa fasade se odlepljuju stiropor table... Ovo je karakteristično za naselja u obodnim delovima prestonice.

Agenti za prodaju nekretnina upozoravaju da uvek treba proveriti sve papire. Do pre nekoliko godina bilo je mnogo prevaranata, koji su isti stan prodavali više puta.

Parking je jedina stvar koja je jednako loša u oba slučaja. U Beogradu njega jednostavno nema, bez obzira na to da li je reč o zgradama u centru ili u naseljima na obodu prestonice. Razlika je u tome što je ceo centar zoniran, pa mora da se godišnje plati za parkiranje četvorotočkaša. Ipak, za imućnije kupce, nijansa prednosti je na strani novogradnje, ako investitori nude garažno mesto. Ona su po pravilu skupa i nisu ispod 10.000-12.000 evra.

Ukratko, može se reći da su stari stanovi jeftiniji, pravno sigurniji, ali kvalitetno izgrađena novogradnja nudi pravi komfor.

I KOMŠIJE BITAN FAKTOR

Stari stan može da se renovira da izgleda mnogo bolje nego novogradnja, zato što kupac diktira šta da se radi i koji materijali da se ugrade. Međutim, opet ostaje ono što ne možeš da promeniš. A to su pohabani ulazi, hodnici, išaran lift i stanari koji su tu od sedamdesetih godina i sada neće da daju po 250 dinara da se zameni sijalica u hodniku ili plati čišćenje zgrade - priča agent Milica Jovanović, koja je nedavno kupila dom u starogradnji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar