Stari tržni centri – novi katanci

Од изградње великих шопинг центара у Београду, старији и мањи тржни центри све празнији, а нижа и цена закупа. Да би се ситуација поправила, потребан бољи управљачки приступ, кажу стручњаци.

Београд је и даље најпримамљивији закупцима локала, међутим, доласком страних клијената постављени су већи стандарди, па се издају углавном пространији и опремљенији локали. Клијенти су избирљивији, опрезнији, а и са мањим буџетом, па је мање посла и за посреднике у издавању некретнина.

Bише није довољно поседовати локал од 20 или 30 квадрата, јер се сада траже локали од 50, 100 и 200 квадрата. Када дођете да преговарате с клијентом, треба да имате спремну идеју шта бисте могли да урадите с тим локалом, односно да ли локал може да се прилагоди захтевима потенцијалног закупца.

Значајни пад цена, и до 40 одсто, последњих десетак година бележе локације у старијим тржним центрима и објекти на ободима градова који коштају и испод 10 евра месечно по квадрату.

Цене атрактивнијих локација у центрима великих градова у блажем су паду од око 10 одсто. Закуп осталог пословног простора последњих пет година јефтинији је и до 40 одсто.

Стручњаци објашњавају да су узроци за такво стање смањење пословних активности услед кризе, мањи број заинтересованих и промена у релацији понуде и потражње.

Консултант у издавању некретнина Даница Јелача напомиње да у 2011. години није било значајнијих промена у ценама закупа, као и да није било нових пројеката на тржишту.

"Препоручујемо компанијама да уђу у квалитетнији пословни простор, јер се не очекује даљи пад цена. Такође сматрамо да ће одређени пројекти који се тренутно граде на површини од 100.000 квадрата у наредном периоду задовољити тражњу за некретнинама", наводи Јелача.

Куповна моћ грађана Србије међу најнижим је у Европи, а у последње четири године промет у трговинама на мало мањи је за четвртину, наводе стручњаци.

Драгољуб Рајић из Уније послодаваца Србије каже да је овом у овом тренутку понуда пословног простора много већа од броја фирми које су заинтересовне да га изнајме.

Према његовим речима, у последње три године оснива се све мање предузећа, а цена бољег пословног простора је са 30, 35 па и 40 евра у 2008. години, пала на између 15 и 20 евра по квадратном метру.

Власници локала у неким тржним центрима муку муче са издавањем, јер су, наводе стручњаци, инвестирали без дубљих анализа, и куповали квадрате надајући се доброј заради.

Спас треба потражити у доброј реклами, нижим ценама и атрактивнијим садржајима који би, можда, могли да врате живот тржним центрима.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar