Stara Pazova: Sto stanova za siromašne

Za maksimalnu cenu od 600 evra za kvadratni metar, opština Stara Pazova gradi 86 stanova za najsiromašnije stanovištvo. Neprofitabilni stanovi namenjeni prvenstveno invalidima rata i rada, maladim bračnim parovima, ali i samohranim roditeljima koji imaju hendikepirano dete.

- Želimo da dokažemo kako se i jeftino može nešto graditi - veli Đorđe Radinović, predsednik Opštine i inicijator ovog građevinskog poduhvata. - Izgradićemo potpuno iste stanove kao i drugi, ali sa cenom koja neće preći 600 evra po kvadratnom metru. Možda cena bude nešto i niža.

Započeti su radovi na prvoj od dve lamele zgrade. Opština je "zalegla" kod banke, opštinskim budžetom i komunalnim opremanjem. Zgrada je smeštena u centru varošice u Ulica Ćirila i Metodija 6, i nalazi se na opštinskom zemljištu koje je godinama stajalo zapušteno.

- Gradimo, bar je tako u projektima, ukupno 86 stanova. Prva lamela biće gotova do kraja ove godine - obećava Miroslav Jovanović, direktor opštinske stambene agencije. - Prvih 3.000 kvadrata čim bude gotovo odmah i useljavamo. Drugu lamelu započinjemo na leto i završićemo je tokom narede godine. Vrednost radova na zgradama procenjuje se na sto miliona dinara.

Stambene zgrade opština gradi kao što to rade privatni građevinaci, ali ona neće imati zaradu kao što je imaju oni. Zato su ovo neprofitabilni stanovi prvobitno i namenjeni posebnim društvenim grupama, bračnim parovima kojima je to prva nekretnina, samohranim roditeljima hendikepirane dece i invalidima rata i rada. I pored toga što vremenski uslovi nisu baš najpovoljniji, i danas se radi kao usred građevinske sezone. Rade se temelji, gde najpre treba ispumpati nadošlu podzemnu vodu. Radove na gradilištu kontroliše inženjer Milorad Simeunović, koji obećava završetak na vreme.

Inače, zgrada je projektovana po najsavremenijim energetskim standarima i propisima.

KAPARA VEĆ OD TEMELjCA

I PORED toga što su tek udareni temelji, za stanove već ima tridesetak zainteresovanih. Uglavnom je reč o mladim bračnim parovima, koji su požurili da na vreme kaparišu krov nad glavom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar