Stanovi u Hrvatskoj sve jeftiniji

Tražene cene nekretnina u Zagrebu se u oktobru nisu bitno promenile u odnosu na septembar i pale su za samo 0,3 odsto. Ipak, u odnosu na oktobar 2008. niže su za gotovo pet odsto, dok su nekretnine na Jadranu u tom razdoblju pale za 5,4 odsto, pokazalo je statističko praćenje na uzorku od 260.000 nekretnina portala CentarNekretnina. net.

Urednik portala Domeniko Deveskovi predviđa da će cene i dalje padati, posebno na mestima hiperprodukcije stanova. Istovremeno, cene nekretnina na dobrim lokacijama trenutno su prihvatljive i ne očekuje se njihov bitniji pad.

CentarNekretnine. net je saopštio da preliminarni podaci Poreske uprave potvrđuju kako je prošla godina bila važna, jer je bilo za 15 odsto više kupoprodaja nekretnina u odnosu na 2007, ali je njihova vrednost bila za oko 10 odsto niža. To znači da su se kupovali manji i jeftiniji stanovi.

Deveskovi smatra da su banke te koje utiču na broj kupoprodaja, i sve dok one ne popuste uzde i ne počnu da daju dostupnije kredite, ne može se očekivati ni bitniji oporavak tržišta, odnosno više kupaca. Popuštanje uzda pre svega znači uvođenje fiksne kamatne stope na stambene kredite - što bi donelo sigurnost kupcima da im se kreditne rate neće drastično menjati - a onda i povećanje udela kredita u procenjenoj vrednosti nekretnine.

Prosečna tražena cena stanova u Zagrebu u oktobru je bila 1.900 evra po kvadratu, pri čemu su i dalje najskuplji stanovi u centru grada, sa prosekom od 2.344 evra. Cene kuća su i dalje osetno jeftinije i u proseku je 1.306 evra kvadrat, što je nivo iz aprila 2007. Na Jadranu je prosečna cena vikendica i apartmana 1.994 evra, a kuća 1.521 evro po kvadratu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar