Stanovi u Čačku i dalje drže cene

Stanovi u Čačku nisu pojeftinili iako kupaca skoro da nema. Najteže se prodaju kuće, koje čak i u centru grada koštaju jedva 15.000 evra

Stanova ima, kupaca nema!
U Čačku već nekoliko godina ne pada cena stambenog prostora iako je ponuda nekretnina znatno veća u odnosu na potražnju, a u agencijama za promet nekretnina priznaju da imaju mnogo manje posla.

- Od 2007. do 2009. godine imali smo dva do tri potencijalna kupca za svaki stan koji je bio u ponudi. U poslednjih godinu dana imamo obrnutu situaciju, na svakog potencijalnog kupca imamo tri stana koja se nude - kaže Ratomir Simović iz agencije „Tatalović“.

Razloga za smanjeno interesovanje ima mnogo, od dugogodišnje ekonomske krize, pa do strogih uslova za stambeni kredit. Ali, i pored toga, cena ne pada.

- Cene idu nadole samo kod investitora ili fizičkih lica koja su trenutno u finansijskim poteškoćama ili nalaze neki interes, recimo planiraju da tim novcem završe neki drugi posao. Ipak, sve je to zanemarljiv broj i nema tendencije pada cena stanova u starim zgradama, niti u novogradnji - ističe Simović.

Kvadratni metar stana u novogradnji u Čačku košta od 800 do 1.000 evra, dok stanovi u starim zgradama koštaju od 600 do 800 evra po kvadratu. U agencijama za nekretnine napominju da je najmanje interesovanje za kupovinu kuća, iako je reč o najvećoj ponudi, gde je cena kvadrata 400 evra.

U oglasima se svakodnevno može videti sledeća nelogičnost: trospratna kuća na gradskom području, s tri zasebna dvosobna stana prodaje se za 65.000 evra, dok se u istom naselju toliko novca daje za jedan stan približne kvadrature u stambenoj zgradi.

- Verovali ili ne, kuća sa placem u nekoj od centralnih ulica, Rajićevoj, Hajduk Veljkovoj ili Ljubićkoj, može da se proda za najviše 15.000 evra. Kupcima, koji su uglavnom investitori, interesantan je samo plac, ne i kuća - ističu u agencijama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar