Stanovi u Beogradu skuplji nego u Beču

Savetnik predsednika Vlade Srbije Milan Parivodić izjavio je da je tržište nekretnina u jugoistočnoj Evropi u velikom razvoju.

Parivodić je, govoreći na panelu posvećenom novim trendovima u investiranju u jugoistočnoj evropi na Sajmu nekretnina i investicija na Beogradskom sajmu, istakao da je u Srbiji gradsko-građevinsko zemljište još u rukama države, zemljšte je monopolizovano, što omogućava velike prihode opštinama.

Neverovatno je, smatra Parivodić, da investitori u Srbiji dva puta plaćaju zemljište - jednom za zakup na 99 godina, a drugi put za uređenje zemljišta, zbog čega je cena zemljišta u Beogradu izuzetno visoka.

On je istakao da su zbog svega toga i stanovi u Beogradu skuplji nego u Beču, jer kuća u centru Beograda od 1.000 metara kvadratnih košta između 500 i 600 hiljada evra, dok ista takva kuća u Beču staje oko 200 hiljada evra.

Kako bi se takvi problemi rešili i omogućila liberalizacija tržišta nekretnina, država je napisala nacrte zakona o restituciji, građevinskom zemljištu, o javnoj svojini, a radi se na zakonu o katastru, rekao je Parivodić.

Prema njegovim rečima za očekivati je da u narednom periodu usledi liberalizacija tržišta nekretnina koja će dovesti i do obaranja cene stanova u glavnom gradu Srbije.

Na Sajmu nekretnina i investicija "BelRE Belgrade Real Expo", priliku da se predstavi imaće više od 80 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prateći potrebe i razvoj tržišta "BelRE" je nastao kao regionalni sajam, jer između Sofije i Beča ne postoji slična manifestacija, a ovogodišnji slogan sajma "Pridruži se budućnosti" ukazuje da Beograd opravdava titulu grada budućnosti južne Evrope, koja mu je prošle godine dodeljena.

Ovogodišnji sajam prati sadržajan konfrencijski program, a paneli će biti posvećeni novim trendovima u investiranju u jugoistočnoj Evropi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar