Stanovi jeftiniji, krediti skupi

Od početka ekonomske krize u Srbiji, procenjuje se da je promet nekretnina pao za polovinu, iako su cene opale za 30 odsto. Skupe stambene kredite banke objašnjavaju visokim rizikom poslovanja u Srbiji.

Promet nekretnina u Srbiji opao je za polovinu, a cene su niže do 30 odsto u odnosu na prethodni period.

Postoji tražnja za novoizgrađenim stanovima, kojih nema dovoljno, a građevinski sektor je u problemima zbog nedostatka posla. "Stambeni krediti su skupi, jer je rizik poslovanja u Srbiji veliki", kažu predstavnici banaka.

"Prodavci se žale da više nema one zarade koju su ostvarivali pre početka ove krize", kaže Tomislav Sekulić, iz Udruženja posrednika u prometu nepokretnosti "Krov".

Prema njegovim rečima, neko ko je ranije uzimao pozamašnu razliku između troškova izgradnje i prodajne cene stana, sada da bi opstao, mora da se prilagodi trenutnoj situaciji.

"I pored svega, kupci se žale da su stanovi i dalje skupi", konstatuje Sekulić.

Do stana samo uz kredit

Najviše nekretnina kupuje se na kredit i to najčešće manji i jeftiniji stanovi. Stambeni krediti su za najveći broj ljudi jedini način da dođu do stana.

To predstavlja veliko opterećenje za budžet, obzirom na to da rata kredita prevazilazi visinu prosečne plate u Srbiji. Zajmovi koje subvencioniše država nepovoljniji su nego prošle godine.

Tokom poslednje dve godine građevinska industrija trpi velike posledice ekonomske krize, između ostalog, i usled povećane opreznosti banaka pri odobravanju sredstava za projektno finansiranje.

"Rizici poslovanja su veliki kao i u svakoj delatnosti i nisu povoljni kao u zemljama u okruženju, ali treba nastaviti sa izgradnjom, jer se tako jača privreda", kaže Danilo Danilović, predstavnik građevinske kompanije "PSP Farman".

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita od početka godine, osigurala je blizu 1.800 kredita u iznosu od skoro 62 milona evra, dok je u 2010. godini obezbedila 10.000 zajmova u vrednosti od oko 350 miliona evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar