Stanovi bez kupaca

Tržište nekretnina u našoj zemlji još nije oživelo. Ne očekuje se novi rast cena stanova u Beogradu u narednom periodu.

Tržište nekretnina u Srbiji još nije oživelo. Cene stanova u poslednjih godinu i po dana smanjene su za više od 20 odsto, ali kupaca nema. Tek jačanjem domaće valute i porastom kupovne moći građana može se očekivati veća potražnja za kvadratima. Prema procenama konsultantske kuće za promet nepokretnosti “Koliers internešnel”, to bi moglo da se desi za godinu ili dve, što je kako kažu i optimalno vreme za realizaciju novih velikih projekata, koji su trenutno u pripremi na tržištu Beograda.

Slabljenje domaće valute u odnosu na evro, manja količina slobodnog kapitala za pozajmice na inostranim, a posledično i na domaćem tržištu, dovode do nepovoljnijih uslova kreditiranja. A, bez zajma malo ko u Srbiji može da kupi stan. Ali, za one koji imaju novac sada je idealna prilika da ga ulože u kupovinu nekretnina, jer to je uvek bila najsigurnija investicija.

- Generalno, ne očekujemo rast cena stanova u Beogradu u narednom periodu, ali ne očekujemo ni veće pojeftinjenje - kaže Maja Šahbaz, generalni menadžer u “Koliersu”. - Beograd je svakako specifičan kada se poredi sa gradovima u regionu, što zbog smanjene transparentnosti na tržištu, ali i zbog manjeg broja stanova na 1.000 stanovnika. Primera radi, prema dostupnim informacijama u Beogradu ima oko 380 stambenih jedinica na 1.000 stanovnika, u Zagrebu oko 600, Bukureštu 430, Budimpešti oko 610. Naša istraživanja govore da je tržište nekretnina u regionu nešto zasićenije, pa su samim tim i cene niže.

Potezi države su za pohvalu, jer subvencionisani krediti obezbeđuju sigurnost kako investitorima, tako i bankama i kupcima i čine domaće tržište nekretnina atraktivnim za ulaganja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar