Stanove u Kikindi nema ko da kupi

Na tržištu nekretnina u Kikindi promet je tokom ove godine duplo lošiji nego pre godinu dana, ali je interesantno da cene nisu, kao u drugim gradovima, znatno niže. Prosečna cena kvadrata i dalje je oko 500 evra u Mikronaselju, i od 600 do 650 evra u centru grada. Stanovi starije gradnje sada su jeftiniji svega pet do deset odsto jer najveći broj vlasnika i dalje želi da nekretninu proda po onoj ceni koja je mogla da se postigne pre dve godine.

Ni beogradski "Asprom" d.o.o. koji završava stambenu zgradu u centru grada na uglu Nemanjine i ulice Đoke Radaka koja će biti useljena za oko mesec dana, zasad nije korigovao cene. Kažu da su skoro sve manje stanove, površine od 30 do 50 kvadrata, već rasprodali po ceni od 900 evra po kvadratu, bez PDV-a. Doduše takvi stanovi i dalje su najtraženiji u Kikindi jer ih je već godinama i najmanje u ponudi.
- Jedan od razloga za loš promet ove sezone je i to što veliki broj vlasnika stanova ne želi da spusti cenu, pa je više stanova za prodaju nego kupaca. Osim toga, uslovi za dobijanje kredita kod banaka su stroži, banke su opreznije. Na drugoj strani, potencijalni kupci koji bi stan kupili na kredit ne mogu se lako zadužiti, jer se boje gubitka posla, nekima su i plate smanjene - kaže Milan Veselinov, vlasnik biroa "Tajm" koji se bavi prometom nekretnina.
U beogradskom "Aspromu" zadržali su cene stanova koje su objavili još u decembru prošle godine. Za stanove preko 75 kvadrata cena je 750 evra po kvadratu, za one od 50 do 70 kvadrata cena je 800 evra, a za manje, garsonjere i jednosobne stanove, cena je još uvek 900 evra bez PDV-a po kvadratu. U ovoj firmi ne brinu da neće prodati stanove jer veruju da će kupce većih stanova dobiti tek kada za mesec dana zgrada bude spremna za useljenje.
- Najviše manjih stanova prodali smo još po projektu, dok kupci nisu ni videli kako će to izgledati. Počelo je interesovanje za veće stanove i verujemo da će kupaca biti. Prodali smo 15 odsto od ukupno 50 stanova. Naša je procena da tržištu Kikinde treba još 20 stanova - kažu u "Aspromu".
U malim oglasima u lokalnim medijima u ponudi je najviše većih stanova. Dva primera potvrđuju priču Milana Veselinova da vlasnici nisu spremni da snize cenu, bez obzira na lokaciju, pa dva stana skoro iste kvadrature, jedan u centru grada a drugi u Mikronaselju, imaju skoro istu cenu. Za dvoiposoban stan od 70 kvadrata u centru grada na četvrtom spratu zgrade u Ulici vojvode Putnika vlasnik traži 38.000 evra. Vlasnik dvoiposobnog stana na drugom spratu u Bloku I u Mikronaselju traži 39.000 evra za stan od 78 kvadrata.
- Spreman sam na dogovor, ali bih cenu spustio samo za par stotina evra. Svi zovu i pitaju, ali niko ne dolazi da kupi. Donekle je mana četvrti sprat - kaže vlasnik stana u Ulici vojvode Putnika.
Vlasnica stana u Mikronaselju kaže da je spremna na dogovor, pa čak i da sačeka kupca dok mu banka ne odobri kredit. Za razliku od sadašnjeg zatišja, prošle godine na tržištu nekretnina, posebno od maja do septembra, vladala je prava euforija za kupovinu, pa je tražnja bila daleko veća od ponude. Tako su rasprodati svi stanovi u novogradnji u Bloku GA 5 u centru, u Svetosavskoj ulici. Cena je bila od 700 do 740 evra po kvadratu. Ove stanove prodavalo je Javno-stambeno preduzeće koje je bilo investitor gradnje. Iako su u ovoj firmi trpeli kritike što su na početku gradnje objavili visoku cenu, kada je zgrada izgrađena više je bilo kupaca nego stanova. Inače, u Kikindi je od 2004. godine izgrađeno svega 58 stanova za tržište.
Kuće po ceni od 40.000 do 90.000 evra
I prodaja kuća sada je dosta loša. Milan Veselinov iz biroa "Tajm" kaže da su sada u ponudi jeftine, stare kuće u čiju rekonstrukciju treba dosta uložiti ili skupe, dvospratne kuće, dok je ponuda manjih, kvalitetnih kuća dosta slaba.
- Problem je što nema srednjih kuća po ceni od 25.000 do 30.000 evra sa infrastrukturom. Sada se nude ili stare kuće, ili dvospratnice po ceni od 40.000 do 90.000 evra. Iako one zaista vrede toliko, slabo se prodaju - kaže Veselin

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar